From Mageia wiki
Jump to: navigation, search


Vertalingsoverzicht:
Dit artikel is een gelocaliseerde versie van Ways to install programs. De laatste vertaling is gedateerd 14/12/2023. U kunt meehelpen om de vertaling te synchroniseren, als er wijzigingen zijn geweest in de originele versie.
Drakconf multiflag.png
Andere talen
Deutsch ; English ; Español ; Français ; Nederlands ; Português (Brasil) ;
In het kort:
Mageia biedt veel programma's die kant-en-klaar zijn verpakt. We kunnen echter niet alles hebben, en niet altijd het nieuwste.

Het kan zelfs zijn dat u een oudere versie of meer dan één versie tegelijkertijd wilt installeren.

Hier zijn enkele methoden die u kunt gebruiken.

Echt niet in Mageia?

Controleer eerst of wat u zoekt echt niet verpakt is. Het kan onder een andere naam zijn dan waarnaar u zoekt. Onthoud ook dat de naam van pakketten meestal in kleine letters is geschreven. Of u kunt een ander programma gebruiken. U heeft bijvoorbeeld, afhankelijk van welke bureaubladomgeving u installeert, standaard verschillende pdf-lezers geïnstalleerd, bijvoorbeeld Okular voor Plasma.

Hier is een lijst met some of the applications in Mageia.

In de grafische toepassing Mageia Software Management kunt u ook zoeken op beschrijving, zie documentation, item 3: Zoekmodus . Op de opdrachtregel kunt u urpmq en urpmf gebruiken.

U kunt dit ook controleren met behulp van de Application Database.

Probeer onderstaande links eens, om te zien welk programma interessant kan zijn:

Als u het gewenste programma niet vindt in onze officiële pakketdepots (repositories), kijk dan ook in External repos with Mageia packages, en controleer ook of deze beschikbaar is in een van onze ondersteunde Universal package formats.

Als u het programma dat u nodig hebt niet kunt vinden, vraag het dan op ons forum!

In de Mageia backport-pakketdepot vindt u mogelijk programma's van de volgende versie van Mageia, of vernieuwingen die speciale aandacht behoeven. Zie urpmi.addmedia.

U kunt een programma uit een andere Mageia-uitgave zelf opnieuw verpakken, zie rpm-pakketten uit een andere Mageia-release hieronder.

De gepatenteerde stuurprogramma's

De gepatenteerde stuurprogramma's, dat wil zeggen voor grafische afbeeldingen en wifi, worden geleverd in de niet-vrije (non-free) media. Bijvoorbeeld voor Nvidia schakelt u de nonfree en nonfree_update pakketdepots in, en in MCC (wanneer u uw Nvidia-videokaart instelt), wordt u gevraagd of u nouveau of het Nvidia-stuurprogramma wilt gebruiken.

Met patent beschermde software

Veel audio- en videocodecs die in deel van de wereld niet vrij mogen worden gebruikt, en programma's waarin dergelijke codecs zijn ingebouwd, bevinden zich in de besmette (tainted) pakketdepots.

Het beste is dat u vóór installatie controleert of u een bepaald pakket in uw land legaal mag gebruiken, afhankelijk van het gebruik en in welk deel van de wereld u zich bevindt.

Als u alles wat geïnstalleerd is wilt bijwerken naar de versies uit de besmette (tainted) pakkettendepots: schakel zowel tainted als tainted_updates in, en op 64-bit systemen ook de 32-bit versies. Vervolgens geeft u in de tekstconsole, als root, het commando: urpmi --auto-select

Normale pakketafhandeling in Mageia

Als u het standaardpakketbeheer in Mageia niet kent, raadpleeg dan eerst:

Install media in Mageia for beginners

Install and remove software for beginners

Installing and removing software

Softwarebeheer-nl

Over het gebruik van de opdrachtregel in een tekstconsole, zie: URPMI.

Meer over pakketbeheer in Mageia

Nieuws van Release-opmerkingen.

U kunt DNF gebruiken als pakketbeheerder: zie bovenstaande link en Using DNF. DNF zal dezelfde rpm-database gebruiken als urpmi op de achtergrond, MAAR: ze gebruiken verschillende methoden om wezen (orphans, ofwel verweesde programmapakketten) op te sporen. Als u beide gebruikt, zou u nóóit een van beide moeten gebruiken om wezen te verwijderen, zie Removing packets.

Mageia kan in de toekomst overstappen op DNFSwitch to DNF.

32-bit pakketdepots op 64-bit systemen

Houd er rekening mee dat op 64-bit systemen de 32-bit pakketdepots te gebruiken zijn, maar dat deze niet standaard staan ingeschakeld.

De 32-bit pakketten zijn nodig voor sommige programma's, zoals Steam en Wine. Als u dergelijke pakketten wilt installeren die afhankelijk zijn van pakketten uit 32-bit pakketdepot, zorg er dan voor dat u "Core 32bit Release" en "Core 32bit Updates" ingeschakeld heeft. Op dezelfde manier kan in sommige gevallen de 32-bits Nonfree of Tainted (zowel in de versie Release als Updates) nodig zijn.

Belangrijke regels:

  • Schakel geen 32-bits pakketdepots in zonder dat het bijbehorende 64-bits pakketdepot is ingeschakeld, omdat 64-bits libs (in het algemeen) de voorkeur hebben op een 64-bits systeem.
  • Zodra u een 32-bits pakketdepot gebruikt, zorg er dan voor dat zowel de versie Release als Updates ingeschakeld blijven om eventuele latere vernieuwingen niet te belemmeren.

Waarschuwingen voor niet-Mageia-pakketten

Waarschuwing!
Compatibiliteit. Wanneer u een probleem wilt rapporteren (bijvoorbeeld op het Mageia-forum, op de mailinglijst, op een bug-rapport of via andere kanalen, vertel dan welke externe bronnen u hebt geïnstalleerd. Anders kan de oplossing voor iedereen verwarrend en onnodig tijdrovend worden. Het kan vooral verwarrend zijn als zulke externe pakketten dezelfde naam hebben als Mageia-pakketten, bijvoorbeeld als ze .mga9" in hun pakketnaam hebben.

Houd er rekening mee dat het vernieuwen van Mageia naar een volgende versie problematisch kan zijn.

Zie ook Dependencies hieronder.

Waarschuwing!
Veiligheid. Mageia aanvaardt uiteraard geen enkele verantwoordelijkheid voor enig extern pakket, of het nu RPM, AppImage, Flatpak, of binaire bestanden betreft. U beslist zelf of u de softwareleverancier vertrouwt met betrekking tot beveiligingsproblemen, malware enz. Dit kan vooral een probleem zijn bij toepassingen met gesloten broncode. Zie de oplossingstip in Security hieronder.

Externe opslagdepots met Mageia-pakketten

Mogelijk komt u een programma tegen dat voor Mageia gemaakt is, in een pakketdepot van de maker van dat programma, of door een liefhebber of organisatie die het heeft ingepakt en beschikbaar heeft gesteld.

Mageia-liefhebbers

Andere organisaties

Voorbeelden:

Fedora COPR

Fedora COPR is een dienst die Fedora aanbiedt, Deze wordt door velen gebruikt.

Voorbeelden:

Andere opslagplaatsen

Voorbeelden:

  • Opera webbrowser: voor Mageia geschikte compatibele RPM in het pakketdepot bij Fedora: Instructions met behulp van DNF-pakketbeheerder.

Universele pakketformaten

Er bestaan verschillende manieren om programma's te verpakken, zodat deze eenvoudig op veel Linux-distributies kunnen worden geïnstalleerd.

AppImage

AppImages zijn een soort op zichzelf staande archieven die u kunt downloaden en direct kan uitvoeren zonder installatie of het uitoefenen van rootrechten; u downloadt gewoon één bestand, u maakt het uitvoerbaar: chmod a+x FreeCAD*.AppImage, en u voert het uit: ./FreeCAD* . De gegeven commandovoorbeelden zijn voor wanneer u een console opent in de map waar u de AppImage hebt gedownload, bijvoorbeeld druk op toets F4 in Dolphin voor de tekstconsole.

Meer informatie op https://en.wikipedia.org/wiki/AppImage en https://appimage.org/ .

Programma's zijn te vinden op de sites van de programma-auteurs, verzameld en gestructureerd op https://www.appimagehub.com/, https://appimage.github.io/apps/this list] of een browseing/downloader/updater app https://github.com/prateekmedia/appimagepool AppImage Pool.

Voorbeelden: FreeCAD (een zeer capabele mechanische CAD, nog zwaar in ontwikkeling) en Slic3r (3D-printer CAM). Maar misschien bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingsversies hiervan, om alvast extra functies te zien. Mogelijk hebt u nog steeds de Mageia-pakketversie geïnstalleerd, of meer dan één versie in AppImage-indeling. https://forums.mageia.org/en/viewtopic.php?f=7&t=12200

AppImageUpdate kunt u uitvoeren om sommige AppImages bij te werken naar de nieuwste versie. Dit is zelf een AppImage en kan zichzelf ook updaten. Omdat het delta-updates gebruikt, zijn de downloads erg klein en efficiënt. Let op dat u momenteel een link naar certificaten moet maken. Helaas zijn veel AppImages niet voorzien met de vereiste informatie om de updater te laten werken. Een goed voorbeeld is FreeCAD, waarmee u veel downloadgrootte bespaart. Om te controleren of een AppImage update-informatie bevat, typt u ./thatprogram.AppImage --appimage-updateinformation; geen antwoord betekent geen info.

Note:
Als de AppImage-applicatie niet werkt omdat er afhankelijkheden ontbreken, is dat een fout in de AppImage, omdat deze op zichzelf staat. Een onvolledige AppImage werkt mogelijk op sommige distributies wel, en op andere niet. Dus als u dat probleem tegenkomt, vertel dit dan aan de makers van de AppImage, zodat zij de AppImage kunnen repareren.

Flatpak

Flatpak is een hulpprogramma voor pakketbeheer voor Linux.

Hiermee kunt u een groot aantal programma's direct(er) van de ontwikkelaars installeren, en onafhankelijk van het rpm-pakketsysteem.

Het Flatpak-systeem onderhoudt interne afhankelijkheden en installeert automatisch wat extra nodig is.

Programma's worden in een sandbox uitgevoerd, met uitzondering van de rechten die tijdens de installatie worden gevraagd.

Voor meer informatie, zie onze wikipagina Flatpak-nl.

Java jar-bestanden

JAR, de afkorting voor Java ARchive, is het datacompressie- en archiefformaat voor bestanden in de programmeertaal Java. Over het algemeen werken de meest veelzijdige jars ook op Microsoft- en Apple-systemen. Sommige hebben veel afhankelijkheden nodig, terwijl bij andere alles inbegrepen zit. Voorbeeld: FriBok (Zweedse factuur en boekhouding)

Over het algemeen start u gewoon een Java-programma met java -jar thejarfile.jar

Leuk om te weten: het .jar-bestand is een archief dat kan worden geopend in bijvoorbeeld Ark, zodat u de interne configuratiebestanden kunt bewerken (ik heb bijvoorbeeld mijn factuuropmaak gepersonaliseerd).

Externe rpm direct gebruiken

Naast het normale voorbehoud dat een rpm-bestand van andere leveranciers wellicht zijn dependencies niet kan vinden, bestaat er ook het (kleine) risico dat de rpm enkele pre/post-install-scripts uitvoert die iets doen wat u niet wilt.

Soms moet u het echter wel gebruiken. Hier is een voorbeeld bij het installeren van een Canon-printerstuurprogramma met behulp van de rpm van de leverancier, maar zonder hun installatiescript te gebruiken.

Herverpakken rpm

rpm-pakketten van andere Mageia-uitgaven

In de Mageia-ontwikkelings-editie "Cauldron" vindt u mogelijk een nieuwere versie van een programma dat u nodig heeft. U kunt die rpm dan vaak downloaden en opnieuw opbouwen, zodat deze past bij de Mageia-uitgave die u gebruikt, zie How to do your own backports.

Externe .rpm-pakketten

Een rpm van een andere distributie kan vaak opnieuw worden opgebouwd voor Mageia. Raadpleeg Packagers RPM-tutorial. Een goede bron voor de best geschikte pakketkandidaten is Fedora.

Zie ook onze forumthread How to rebuild an src.rpm, using amoebax as example

.deb-pakketten

.deb-pakketten zijn programma's die voor Debian/Ubuntu in .deb-formaat zijn verpakt. Zij kunnen soms worden omgezet met behulp van het programma alien, dat u installeert vanuit het Mageia-pakketdepot.

Er zijn echter enkele problemen met alien, zie mga#28607. Bovendien lijkt het er op dat het pakket al jaren niet meer wordt onderhouden door de oorspronkelijke makers.

Alien was ooit bedoeld als een programma dat bestanden in diverse formaten kan omzetten naar andere formaten, bijvoorbeeld tussen het rpm-formaat (Mageia, Redhat), dpkg (Debian), slp (Stampede), and tgz (Slackware). Wanneer u een pakket wilt gebruiken uit een andere Linux-distributie dan die u zelf heeft geïnstalleerd op uw pc, dan gebruikt u alien om zo'n pakket om te zetten naar het pakket-formaat van uw voorkeur. Vervolgens installeert u dat omgezette pakket.

Binaire bestanden

Sommige binaire bestanden hebben een installatiescript. Het kan een goed idee zijn het script te bestuderen, om te leren wat het doet. Misschien wilt u het op een andere manier, of hoeft u het niet uit te voeren.

Sommige programma's zijn slechts een binair bestand waarvoor u uitvoerbare machtigingen instelt en uitvoert. Andere komen in de vorm van een .sh-script met een ingesloten/gecomprimeerd binair bestand aan het einde, dat wordt uitgepakt zodra u het uitvoert. Andere binaries lijken op een gecomprimeerde mappenboom die u uitpakt in de map waar u het wilt plaatsen. U kunt documenten lezen zoals de Leesmij en Help-bestanden die u daarin vindt. Verder kunt u soms uitvoerbare bestanden vinden die u kunt starten.

Zoals altijd is het goed om niet-Mageia-verpakte programma's de eerste keer vanaf de opdrachtregel in een tekstconsole te starten, zodat u eventuele foutmeldingen ziet, zoals over ontbrekende dependencies.

In /home van de gebruiker

Vaak kunnen programma's het beste worden geïnstalleerd in de map /home van de gebruiker: gebruikers /home/username/. Voorbeeld: Eagle CAD (eigen printplaat CAD)

Voor alle gebruikers, bijvoorbeeld Acrobat Reader

Deze programma's zouden in de map /usr/local/ terecht moeten komen. Deze map is bedoeld voor niet-officiële pakketten.

Zelf het programma compileren

De bekende drietraps-opdracht:

./configure make make install

Optioneel een rpm maken

In plaats van de drietrapsraket van hierboven, kunt u checkinstall gebruiken om een rpm te genereren:

./configure make checkinstall

U krijgt dan een rpm die u kunt installeren met het commando urpmi in de tekstconsole, en die u ook kunt verwijderen wanneer u dat wilt.

Als de tarball al een goed spec-bestand bevat, is het nog eenvoudiger:

rpmbuild -tb balnaam.tar.gz

Qt-programma's

Mageia heeft hiervoor een ontwikkelingspakket, zodat u de broncode in QtCreator kunt laden en het van daaruit kunt compileren en starten; ook voor debuggen, bewerken en ontwikkelen.

Om het alleen maar te compileren, kunt u qmake gebruiken, zie het voorbeeld voor het schematische programma QElectroTech.

MSWindows-programma's uitvoeren

Wine

wine kunt u gebruiken om systeemaanroepen te vertalen tussen MSWindows-programma's en het Linux-systeem. Het werkt voor veel programma's, maar niet voor allemaal. Zie [1] en [2]

Voor Wine geïntegreerd in Steam, zie: Proton.

Wine lijkt soms wel en soms niet te werken onder Mageia Linux. Er staan enkele bug-meldingen open:

Bug 30462 - WINE totaal stuk - er kunnen geen DLLs worden gevonden, terwijl ze wel bestaan.

Bug 28814 - Wine 32-bit installatie op een 64-bit systeem haalt niet de mesa 32-bit stuurprogramma's op.

Bug 28840 - wine32 heeft de bibliotheek libjpeg.so.8 nodig.

Bug 31989 - WINE: problemen met WINEPREFIX; ook conflicten met afhankelijkheden.

Installeer wine uit onze pakketdepots:

  • op een 32 bit Mageia-installatie wine. Voor ondersteuning van 32-bit Microsoft Windows-applicaties wordt wine32 automatisch geïnstalleerd.
  • op een 64-bit Mageia-installatie wine64. Als u ondersteuning nodig heeft voor 32-bits Microsoft Windows-applicaties, moet u bovendien wine32 installeren.

wine-mono en wine-gecko / wine64-gecko worden automatisch geïnstalleerd als extra afhankelijkheid.

Ook voor Wine32 en PlayOnLinux moet u mogelijk handmatig installeren libmesagl1 en libmesaglu1 mga#28814 , en libjpeg8 mga#28840 omdat sommige programma's deze nodig hebben.

{{Note|Om wine32 op een 64-bits installatie te installeren, moeten de Core 32bit Release- en Core 32bit Updates-pakketdepots zijn ingeschakeld. Lees [[#32_bit_repos_on_64_bit_systems|32-bits pakketdepots op 64-bits systemen.] ]}}

U stelt Wine in door winecfg te starten. U start programma's rechtstreeks door wine PROGRAM [ARGUMENTS] uit te voeren.

Voor een grondiger en meer geautomatiseerde configuratie, inclusief hulp bij het downloaden van bibliotheken en programma's: installeer vanuit ons pakketdepot en voer q4wine uit. Zie home page. q4wine bevat ook het bekende Winetricks-programma.

PlayOnLinux

Met PlayOnLinux installeert u games en programma's die zijn ontwikkeld voor Microsoft Windows. Omdat er momenteel niet veel games rechtstreeks werken onder GNU/Linux, kan PlayOnLinux een oplossing zijn om Windows-spellen te spelen binnen Linux.

Zie Phoenicis hieronder.

Mogelijk hebt u ook meer pakketten nodig, zie Wine hierboven.

Note:
PlayOnLinux zal Wine installeren als afhankelijkheid; en voor wine32 op een 64-bits installatie moeten de Core 32-bit Release- en Core 32-bit Updates-pakketdepots zijn ingeschakeld - Lees 32-bits repository's op 64-bits systemen .

Phoenicis PlayOnLinux

Phoenicis is de opvolger van PlayOnLinux. Voor documentatie zie: [3] Mogelijk te installeren via Flatpak.

DOS-programma's uitvoeren

In ons Mageia-pakketdepot vindt u dosbox en dosemu met de grafische extensie xdosemu. Er is ook een afbeelding "dosemu-freedos" van FreeDOS, een vrij alternatief voor MS DOS, voor gebruik met (x)dosemu. Ze gebruiken bepaalde speciale kenmerken van de Linux-kernel en de 80386+ processor. Lees voor meer informatie de pakketbeschrijvingen en zoek op internet.

Emulators

Voer "alles" uit voor pc door een ander besturingssysteem te gebruiken

Emuleer tegelijkertijd een of meer andere pc's en installeer de besturingssystemen die u nodig hebt, en stop, start, kloon en archiveer ze eenvoudig.

Met behulp van gevirtualiseerde pc-hardware (zie hieronder) kunt u vrijwel elk pc-besturingssysteem op een of meer virtuele pc's installeren - u kunt DOS, Windows XP, 7, 10, of andere Linux systemen installeren.

Niet-pc-computers emuleren

Zin in oude spellen? We hebben een aantal emulators voor DOS en verschillende gameconsoles en oude homecomputers, waarvoor u games en andere software op internet kunt vinden. Wellicht heeft u deze spellen zelf nog. Zoek naar pakketten die "emulator" bevatten in alle pakketoverzichten.

Spelomgevingen (en ook sommige apps)

Zie ook: https://wiki.mageia.org/en/Speel_Windows_spellen_met_Mageia-nl

Steam

Je kunt Steam vanuit ons pakketdepot installeren. Het programma biedt u een omgeving waarin u spellen en andere software kunt downloaden en starten. Er is veel software beschikbaar voor meer dan één besturingssysteem. Zie here voor Linux-apps.

Note:
Om Steam te installeren moet u eerst de 32-bits pakketdepots inschakelen - lees 32-bits repository's on 64-bits systemen.

Voor sommige spellen moet u mogelijk Nvidia of Intel icd selecteren.

Proton

Proton is een aftakking van Wine, gemaakt door Valve. Proton zit geïntegreerd in Steam als een van de verschillende compatibiliteits-lagen Steam Play. Hiermee kunt u soms games gemaakt voor MS Windows op Linux-systemen spelen. Handleiding. Zie ook de onofficiële database voor game-compatibiliteit: [4]

Lutris

We hebben ook het pakket [5], waarmee u games van vele platforms en uit vele tijdperken kan installeren en spelen. "Lutris is een platform voor het behoud van videogames dat tot doel heeft uw videogamecollectie de komende jaren levend te houden." "Wij bieden emulators, compatibiliteits-lagen en herimplementaties van game-engines".

Merk op dat Lutris afhankelijk is van de installatie van Wine, omdat het van Wine de afhankelijkheden en stuurprogramma's gebruikt, hoewel het een eigen voor het spel ge-optimaliseerde Wine-versie gebruikt om de spellen uit te voeren.

Als u over Hybrid Graphics (dual GPU) beschikt: zie paragraaf Lutris-configuratie.

Flashpoint

Flashpoint (niet verpakt) ondersteunt games en animaties die zijn gemaakt voor een verscheidenheid aan webplug-ins en standaarden -niet alleen voor Flash.

Heroic Game Launcher

Om Heroic Game Launcher te installeren, downloadt u het .rpm-bestand rechtstreeks van de officiële Heroic Games Launcher-website https://heroicgameslauncher.com/downloads (selecteer "Overig" om de .rpm te downloaden)

Gebruik vervolgens "Software installeren" (klik met de rechtermuisknop op het gedownloade .rpm) of installeer via de tekstconsole:

rpm -i --nodes heroic-2.9.2.x86_64.rpm

Telkens als er een nieuwe Heroic-versie beschikbaar komt, moet u de oude versie verwijderen en de nieuwe handmatig installeren:

urpme heroic-2.9.2.x86_64
rpm -i --nodes heroic-2.10.0.x86_64.rpm

Ont-installeren kan ook via MCC worden gedaan.

Veelvoorkomende problemen

Afhankelijkheden

Vaak zijn externe .rpm-, geconverteerde .deb-, binaire bestanden, .jar-bestanden en sommige universele pakketten afhankelijk van een of meer bibliotheken (libraries, of libs). Normaal gesproken heeft Mageia ze allemaal, maar onder verschillende namen.

Probeer het programma in een tekstconsole te starten (bijvoorbeeld in de Plasma Konsole), en u krijgt te lezen welk bestand onvindbaar is. Vervolgens gebruikt u urpmf of rpmdrake om ernaar te zoeken in een Mageia-pakket en dat te installeren. Als we het op een andere plaats of in een iets andere versie hebben, lukt het wellicht wel met sym-linken of door te kopiëren.

Een veel voorkomend verschil is dat op Mageia de 64-bits libs de naam lib64* hebben, maar dat de rpm mogelijk de lib nodig heeft/zoekt zonder de naam "64".

Beveiliging

o Flatpak biedt een vorm van sandboxing. Voor het instellen hiervan zie: Flatpack#Permissions

o Firejail biedt "sandboxing" voor veel programma's en is ook goed voor AppImage-programma's. U heeft de pakketten firejail en firetools nodig om Flatpak te configureren. Eenvoudig basisgebruik: voeg "firejail" aan uw programma toe. Of: start firejail en van daaruit start uw programma. Firetools gebruiken: start firetools en u ziet een venster met standaard snelstartlinks en linksboven twee configuratielinks. Voor meer informatie zie [links on the project page, man page, and the Arch Linux wiki page]

o Systemen die onder emulators zoals VirtualBox draaien, delen alleen mappen die u configureert voor delen en ze kunnen alleen-lezen zijn.

Containers

Containers bieden een omgeving die zo dicht mogelijk bij die van een VM (virtuele machine/gevirtualiseerde hardware) komt, maar zonder de overhead die gepaard gaat met het draaien van een aparte kernel en het simuleren van alle hardware. Voor meer informatie zie Wikipedia op OS-level virtualization. Een goede korte introductie van RedHat is hier.

In Mageia-pakketdepots vindt u [6], Docker (Wikipedia) en Podman. Sommige algemene Virtualisation Managers verwerken ook containers.

Docker gebruikt een client-server-architectuur, terwijl Podman een daemonloze architectuur gebruikt.

Gevirtualiseerde hardware

Voor hardware virtualisatie: - Met Virtual Machine (VM) emuleert u min of meer een computer en installeert u het besturingssysteem erop. Zie onze Virtualisation pagina. - VirtualBox, QEMU, KVM, Virt-Manager, Xen zijn allemaal stamdaard verpakt in Mageia. VMware kan worden geïnstalleerd.

Cloudserver

Op Mageia kunt u de Nextcloud-server installeren, die op zijn beurt een groot aantal plug-in-webapplicaties kan uitvoeren, zoals gedeelde agenda, OnlyOffice, enz.

Nextcloud draait onder de internetserver Apache of Nginx. De server kan ook andere dingen uitvoeren, zoals Urpmi-proxy.

Nog meer manieren

Nog korte vermeldingen, niet om hier verder op in te gaan:

  • Er bestaan goede plug-ins/add-ons voor webbrowsers (bijvoorbeeld Firefox) en andere programma's, en macro's voor sommige programma's.
  • Python pip, het pakketinstallatieprogramma voor Python.
  • U kunt opdrachtregelscripts uitvoeren en deze in verschillende talen sorteren...