Andere talen English ; français ; Nederlands ; |
In het kort: Uitleg over hoe u het beste uit Mageia Live haalt, uitgevoerd vanaf een verwijderbare opslag ( usb-stick / SD-kaart / CompactFlash) met een persistente partitie. "Persistent" betekent: niet-vluchtig, vast. Normaal vergeet Mageia Live, als u die hebt geïnstalleerd op een verwijderbare opslag zoals een usb-stick, na een herstart alle wijzigingen en toevoegingen die u sinds de start uitgevoerd heeft. Na toevoeging van een persistente partitie wordt op die partitie alles onthouden wat u na installatie van de Live ISO toevoegt, zoals systeem-vernieuwingen, uw instellingen, nieuw geïnstalleerde bestanden, extra programma's, de taal, tijdzone en toetsenbord van uw systeem. Optioneel kunt u dit alles versleutelen. Gebruik een usb-stick met ruim voldoende opslagruimte. 4 GiB is tegenwoordig te klein, 16 GiB is al beter; met 64 GiB of meer zit u ruim in uw jasje. |
Contents
- 1 Snelstart
- 2 Heeft U geen hulpmiddel om persistentie te creëren?
- 3 Voordelen van persistentie
- 4 Beschikbaarheid
- 5 Alternatieve methoden
- 6 Gerelateerde pagina's
- 7 Opslag kiezen
- 8 ISO kiezen
- 9 Persistentie creëren met alleen Live zelf
- 10 Persistentie op zichzelf verwijderen of opnieuw creëren
- 11 Recept voor bijgewerkte Live
- 12 Aangepaste Live-ISO
- 13 Persistentie trucs
- 14 Wisselbestand (swap file) in een persistente partitie
- 15 Aangepaste partitionering (custom partitioning)
- 16 Installeer uw Live
- 17 Opstartopties
- 18 Tips
- 19 Let op
- 20 Bekende problemen
- 21 Wat moet er in dit document nog worden verbeterd
- 22 Testen voltooid
Snelstart
Deze pagina is lang - maar wees niet bang, het is eigenlijk eenvoudig:
Download een Mageia Live ISO, sluit een moderne usb-stick (liefst usb-3) met voldoende opslagruimte (bijvoorbeeld 16 GiB of meer) aan op uw computer, start het programma IsoDumper Mageia IsoDumper
, selecteer daarin uw stick, selecteer de Live ISO, kies persistentie als het partitietype, kies optioneel versleutelen.
Voor downloaden en controleren, zie [[1]].
De rest van deze pagina helpt u op verschillende manieren uw ervaring met Mageia Live te verbeteren.
Voor problemen met Live zie Errata voor Mageia 8, Mageia 9. - Merk op dat de opmerkingen over persistentie daar te lezen zijn in het onderdeel oplossingen.
Heeft U geen hulpmiddel om persistentie te creëren?
Als u Mageia nog niet gebruikt, beschikt u niet over het programma IsoDumper om de persistente partitie aan te maken.
In dat geval kiest u een ander gereedschap om eerst een normale Live installatie zonder persistente uit te voeren voor Mageia 8 of hoger. Zie: use another tool. Vervolgens gebruikt u de procedure om een persistente partitie te creëren, waarbij u uw Live-installatie gebruikt: [[2]]. Tenslotte maakt u (optioneel) een Swap wisselbestand aan [[3]] en/of andere partities op uw harddisk [[4]].
Een andere manier is om een Mageia 8 Live of hoger aan te maken, die u als hulpmiddel kunt gebruiken. Zie verderop [[5]]. Let in dat document op voetnoot (*1).
Voordelen van persistentie
- U kunt uw werk, logins en instellingen bewaren op een niet-vluchtige persistente partitie. Zelfs na het uitzetten en opnieuw starten van uw pc blijven deze gegevens beschikbaar op de usb-stick waarvan u Mageia Live opstart.
- Sneller en eenvoudiger opstarten - geen vragen over de instellingen voor land, tijd, netwerk, enz. U kunt snel op internet surfen, uw cloud bereiken. En u kunt het automatisch starten van bijvoorbeeld een webbrowser instellen. Dus gewoon aansluiten en inschakelen.
- Persistentie zorgt ervoor dat uw printer en andere apparaten en diensten zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld bestandssynchronisatie.
- Voeg extra programma's naar keuze toe.
- Installer updates (vernieuwingen) die de functionaliteit van uw programma's vergroten.
- Voeg beveiligingsupdates toe, bijvoorbeeld voor het systeem en uw webbrowser.
- Omdat uw persistentie-partitie niet langer het vluchtige RAM-geheugen gebruikt, is de kans groter dat persistentie werkt op machines met weinig RAM-geheugen. (Net als een conventioneel geïnstalleerd systeem.)
- Als u een van de gepatenteerde stuurprogramma's moet gebruiken uit het Non-free pakketdepot, hoeft u deze niet elke keer dat u opstart, opnieuw in te stellen. Dit is vooral belangrijk als u een Broadcom WLAN-stuurprogramma voor internet nodig hebt, omdat dit vaak pas werkt na een herstart.
- De Live Installer neemt alle vernieuwingen op in de installatie, evenals de gebruikersbestanden, instellingen enz. (Hij gebruikt hiervoor altijd de nieuwe persistente partitie.)
Encryptie
Vanaf Mageia 8 kunt u ervoor kiezen alle persistente partities versleuteld te hebben.
Wij moedigen u aan om encryptie te gebruiken! Als u dat niet doet, kan iemand anders heel gemakkelijk uw bestanden lezen, inclusief de opgeslagen logins voor verschillende accounts. U wilt niet dat iemand uw identiteit steelt als u uw usb-stick kwijt raakt.
Wanneer het Live-systeem opstart, wordt er om een encryptie-sleutel gevraagd. Ook wanneer u de usb-opslag aansluit op een andere computer met Mageia of een vergelijkbaar besturingssysteem, wordt u om de sleutel gevraagd, zodat u uw bestanden kan lezen of beschrijven. Zonder de juiste sleutel is de persistente inhoud niet leesbaar.
Voordelen
U weet dat alles wat u doet versleuteld wordt opgeslagen: netwerkinstellingen, uw bestanden, logins die door programma's worden gebruikt, uw documenten,... (Zelfs de toegevoegde/bijgewerkte binaire programmabestanden...)
Nadelen
- Zelfs als het systeem een nieuwe kernel installeert, kan het systeem nog steeds alleen de oorspronkelijke kernel opstarten. Maar: zie het hoofdstuk Originele kernel achterin dit document voor trucs om in speciale situaties toch te kiezen tussen verschillende kernels.
- In geval van schade aan het bestandssysteem (per ongeluk iets wissen, een ander systeem overschrijft iets, een slecht apparaat), zijn specialisten nodig om de inhoud te herstellen. Er bestaan wel verschillende gereedschappen om niet-overschreven inhoud te herstellen van een niet-versleutelde standaard ext4-geformatteerde persistentie-partitie.
Conclusie
De keuze om IsoDumper de persistente partitie te laten versleutelen is een zowel gemakkelijke als veilige oplossing. In sommige gevallen wilt u wellicht geen volledige partitie versleutelen, maar in plaats daarvan alleen een versleuteling op map-/bestandsniveau gebruiken. Een alternatief is om een Aangepaste partitionering (custom partitioning) uit te voeren en alleen een aparte versleutelde partitie te maken voor enkele gebruikersbestanden. Zie: [[6]]
Beschikbaarheid
- Mageia 8 en hoger: Alle Live ISO's werken met persistentie, zowel met als zonder versleuteling. Mageia 8 Live en hoger ondersteunen ook F2FS-persistentie.
- Mageia 7.1: Alle Live ISO's werken met persistentie. Geen encryptie. 32-bit heeft een aanpassing nodig na het updaten, zie fixing
- Mageia 6.1 64-bit, niet-officieel: deze is niet veel getest. Persistentie werkt, maar heeft in ieder geval de volgende tekortkomingen:
1) Voert elke keer dat het systeem opstart een controle van het bestandssysteem uit vanwege een onreine afsluiting (maar alle schrijfbewerkingen zouden al moeten zijn gewist, dus het systeem zou in orde moeten zijn.) 2) U kunt kernelupdates installeren; het Live-systeem zal altijd opstarten vanaf de oorspronkelijke kernel. Maar: zie het hoofdstuk Originele kernel achterin dit document voor trucs om in speciale situaties toch te kiezen tussen verschillende kernels.
Alternatieve methoden
Mageia kan worden geïnstalleerd op een verwijderbaar medium, net zoals u dat op een vaste schijf zou doen. Zie: [[7]] U kunt een Aangepaste Live-ISO draaien draaien die bijgewerkte pakketten bevat, extra programma's naar uw smaak, programma's en talen weglaten die U niet nodig hebt. custom Live ISO Deze oplossing kan ook met persistentie worden gebruikt zoals bschreven in deze wikipagina.
Een manier om andere soorten Live usb-geheugens te maken, wordt hier beschreven: Mageia Live USB.
Gerelateerde pagina's
Uitgave-opmerkingen: Mageia 9, Mageia 8, Mageia 7. Zie ook de Erratas.
[[8]]
IsoDumper
plaatst de ISO op verwisselbare opslag en optioneel op de persistente partitie, optioneel versleuteld.
U kunt in de tekstconsole het commando dd
gebruiken om een Live ISO als een niet-persistent Live te installeren op een verwijderbare geheugenopslag: [[Installation_Media#Example:_Using_the_dd_command_to_install_live_ISO_files_to_a_USB_flash_drive|use dd
. Vervolgens kunt u Diskdrake gebruiken.
Diskdrake
is handig voor het toevoegen van persistentie aan een bestaand niet-persistent Live-systeem, of voor het maken van een eigen partitie-indeling: [[9]].
Diskdrake
.
Waarom de meeste gereedschappen, waaronder Diskdrake in Mageia 7, de Live-partities en inhoud niet kunnen zien: mga#27778#c6
Opslag kiezen
Voor de persistentie is het erg belangrijk dat de opslag snel is bij veel kleine schrijfbewerkingen. Vooral voor pakketbeheer; maar ook sommige programma's kunnen worden beïnvloed. Handige Links:
[[10]] -- Kijk of uw apparaat aanwezig is - of voeg het misschien toe.
[[11]] -- Mageia heeft de tools voorverpakt.
ISO kiezen
We bieden vier Live-versies van elke Mageia-uitgave: drie verschillende vooraf geïnstalleerde bureaublad-omgevingen (Desktop Environments): Plasma, Gnome en Xfce. Alle drie in 64-bit, plus Xfce ook in 32-bit versie.
Dankzij persistentie kunt U bij het opstarten van het systeem elke Mageia bureaublad-omgeving toevoegen, dus uw keuze gaat over smaak, functies, compatibiliteit, snelheid en ruimtebesparing.
Welk bureaublad
Ik raad Xfce aan, ongeacht wat U later gaat gebruiken. Omdat alle updates die na de vooraf geïnstalleerde versie komen, ruimte innemen alsof ze nieuw zijn geïnstalleerd! Dat komt omdat de ruimte waarin een vooraf geïnstalleerd pakket zich bevindt, alleen-lezen is.
Dus als U Plasma kiest, wat een groot pakket is, en er zijn veel updates voor Plasma, dan zal er veel verspilde ruimte worden ingenomen door de oude versies in de grote Plasma Live ISO.
Hoe dan ook, zelfs als U normaal Plasma of Gnome zou willen gebruiken, is het goed om xfce als terugval optie te hebben, en te gebruiken op computers met usb2 / trage CPU / kleine hoeveelheid RAM.
Installeer later een andere bureaublad-omgeving (als U dit wenst) zoals Gnome en/of Plasma of een andere bureaublad-omgeving die we ondersteunen, na het updaten van het systeem.
32-bit (i586) of 64-bit (x86_64)
64-bit werkt iets sneller - gebruik dit als u nooit een 32-bit computer hoeft te gebruiken met dit apparaat.
32-bit is het meest geschikt voor veel computers. Omdat het iets kleiner is, bespaart het een *klein* beetje opslagruimte, RAM en laadtijd.
Persistentie creëren met alleen Live zelf
Dit werkt momenteel alleen op 64-bit Mageia 8 Lives en hoger. Voor andere versies zie [[12]].
- Start het Live-systeem op naar het bureaublad.
- Gebruik
Diskdrake
om een ext4-partitie te maken. (Eigenlijk bijna elke soort; het uiteindelijke formaat stelt u in stap 4 in.) Bespaar wat ongebruikte ruimte als U van plan bent optioneel nog meer partities te gebruiken: [[13]].
Als U de partitie versleuteld wilt hebben, vink dan het vakje hiervoor aan en vul de encryptiesleutel in - En bewaar deze veilig!
- Sluit Diskdrake, start opnieuw op (*1) (*2).
- Als U voor encryptie hebt gekozen, wordt na het opstartmenu om de sleutel gevraagd.
- Terug in Diskdrake: selecteer Expert-modus, Type: stel het gewenste type in (bijvoorbeeld ext4, Btrfs of F2FS); Label: mgalive-persist; Formatteer de partitie, en sluit Diskdrake.
- Voor F2FS: Diskdrake kan F2FS niet voorzien van een label, dus gebruik mkfs.f2fs (hieronder) voor het labellen Labelling F2FS, en kom dan hier terug.
- Opnieuw opstarten.
- Ga verder met [[14]].
(*1) Eén eigenaardigheid: op dit punt aangekomen, weigert Diskdrake de partitie te formatteren. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar als u bijvoorbeeld een persistente partitie vervangt door een ander type of van een andere grootte, kan het bij de volgende keer opstarten die oude persistentie gebruiken die nog aanwezig is, omdat deze niet is geformatteerd en zich op dezelfde plaats bevindt. Zelfs versleutelde partities zijn mogelijk terug te halen! Oplossing: Herstart zonder persistentie: [[15]].
(*2) Toen ik een nieuwe sessie probeerde op Mageia 8, ontdekte ik dat het gewoon maar afsluiten van diskdrake en het opnieuw starten er van, er toe leidde dat ik er in slaagde om door te gaan naar het volgende punt zonder opnieuw op te starten.
Labellen van F2FS
Diskdrake kan het partitieformaat F2FS niet labelen, dus sluit Diskdrake en label de F2FS-partitie handmatig. Onderzoek eerst hoe naar die partitie wordt verwezen: voer dit commando uit: blkid | grep f2fs
, en gebruik het eerste deel van de geretourneerde regel volgens onderstaande voorbeelden, maar vervang "sdXN" door uw specifieke deel, bijvoorbeeld sdb5.
Als u geen versleuteling gebruikt, voert u een opdracht uit zoals
mkfs.f2fs -f -l mgalive-persist /dev/sdXN
Als u wel encryptie gebruikt, begint het met "/dev/mapper", dus uw opdracht zal er als volgt uitzien
mkfs.f2fs -f -l mgalive-persist /dev/mapper/crypt_sdXN
Persistentie op zichzelf verwijderen of opnieuw creëren
Om persistentie te verwijderen, start u de pc simpel zonder persistentie: boot without it; vervolgens start u diskdrake en verwijdert u de partitie.
Om nu nieuwe persistentie te creëren, kunt u nu doorgaan vanaf punt 2 in vorig hoofdstuk.
Recept voor bijgewerkte Live
Hoe u helemaal van de grond af aan een bijgewerkt Live-systeem kunt maken.
- Kies een opslag-apparaat Kies opslagapparaat. Liefst gebruikt u een usb-opslag met voldoende ruime geheugenopslag, bijvoorbeeld 10 GiB of meer. Mageia Live vereist zelf ongeveer 4 GiB opslag op de usb-stick; het later downloaden van updates en extra programma's kan al snel oplopen tot nog eens 6 GiB op de persistente partitie op de usb-stick. Zeker als u het relatief zware Plasma5 als bureaublad-omgeving installeert, kunt u een ruime stick van bijvoorbeeld 32 MiB goed gebruiken. Als alternatief kunt u de slankere Xface-editie van Mageia installeren.
- Kies de naam van het gedownloade ISO-bestand op uw pc Kies ISO.
- Gebruik het programma IsoDumper
IsoDumper
om de Live ISO te installeren op het opslag-apparaat; vink persistentie aan (IsoDumper maakt automatisch een persistente partitie aan in het formaat ext4). Versleutel eventueel de persistente partitie (alleen in Mageia 8 en hoger).
(U kunt als alternatief ook kiezen voor het uitvoeren van een Aangepaste partitionering (custom partitioning). Zie: custom partitioning.)
- Nadat IsoDumper Mageia Live op de usb-stick heeft geïnstalleerd, sluit u de pc af. Vervolgens start u uw pc opniuw op, met de usb-stick nog steeds in de usb-ingang. Bij de eerste keer opstarten van Mageia Live vraagt het systeem u welke taal, tijdzone etc. u wilt gebruiken. Deze informatie slaat het systeem op in uw kersverse persistente partitie mgalive-persist.
- Gebruik voor de meest betrouwbare werking vast (bekabeld) internet, dit zou zonder verdere instellingen moeten werken. Als bekabeld internet niet beschikbaar is, stel dan de wifi-internetverbinding in. /!\ Houd er rekening mee dat soms opnieuw opstarten van uw Live-systeem nodig is om wifi te laten werken. Stel uw wifi-station in, bijvoorbeeld via het Net_Applet onderin de taakbalk.
- Open een tekstconsole om de volgende opdrachten in te voeren:
- Word rootgebruiker, in /root:
su -
- Verwijder als root onnodige landinstellingen (localisations):
remove-unused-packages
/!\Caution/!\ Deselecteer het verwijderen van hardware stuurprogramma's en laat het commando zijn werk doen. Voor meer informatie hierover, en mogelijk meer dingen die u kunt verwijderen, zie [[16]]. "Let op: deze stap schept op zichzelf niet meer ruimte op uw schijf, maar voorkomt dat latere vernieuwingen ruimte innemen en downloadtijd kosten. - Voeg (*) standaard pakketdepots toe, hetzij vanuit een automatisch geselecteerde spiegelserver (mirror):
urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist
;
OF specificeer uw favoriete spiegelserver .mageia.org/mirror: urpmi.addmedia --distrib http://ftp.accum.se/mirror/mageia/distrib/9/i586
(bewerk de URL die past!);
OF gebruik Mageia Control Center om pakketdepots toe te voegen.
Voor het toevoegen van pakketdepots is een internetverbinding nodig.
Laat de twee oorsponkelijke pakketdepots die de Live ISO al had ingesteld, op actief staan.
- Als er problemen optreden tijdens het toevoegen van media of het updaten, zie oplossingen voor:
- Voer een update uit:
urpmi --auto-up --auto
. "Deze update kan soms plaatsvinden in twee stappen: één korte download die kernpakketten ophaalt zpals gccen rpm (indien beschikbaar), daarna volgt een herstart van uw systeem, gevolgd door een tweede, langduriger update. Let op: vooral tijdens de langduriger tweede ronde kan het er aanvankelijk op lijken dat er enkele minuten lang niets gebeurt."
Wees er op voorbereid dat er een groot aantal vernieuwde pakketten via internet wordt opgehaald. (Vandaar het advies een usb-stick met ruim voldoende oplagruimte te gebruiken).
- Alleen voor Mageia 7.1: voer opnieuw
remove-unused-packages
uit naarmate de bijgewerkte versie meer problemen geeft. - Als U geen Engels spreekt, maar wel graag de Engelse taal wilt hebben, voeg deze dan opnieuw toe:
urpmi locales-en autocorr-en hunspell-en hyphen-en mythes-en
- Als u Mageia 7 32-bit gebruikt, lees dan Updated Mageia 7 32 bit Live fail booting. U kunt nu voordat u opnieuw opstart het probleem oplossen dat Mageia 7 32-bit een update startprobleem heeft.Opstartprobleem Mageia 7 32-bit update oplossen.
- Na het updaten start u de pc opnieuw op. Als de menu-optie om opnieuw op te starten niet werkt, voer dan in een tekstconsole het volgende commando uit:
reboot
.
Na een succesvolle herstart kunt u van alles aanpassen: zoals uw instellingen, andere bureaublad-omgevingen, andere Display Managers (DE), en eventuele nuttige programma's. Voorzie "Live" eventueel van een wachtwoord en maak een gastgebruiker aan (de Live ISO heeft de eerste gebruiker met de naam "live" al aangemaakt, zonder wachtwoord). Daarvoor en/of daarna kan het een goed idee zijn om een veiligheidskopie te maken van de geheugenfolder: [[17]]
(*) Houd de twee standaard Live pakketdepots die in de ISO zijn ingebouwd, ingeschakeld. Ze bevatten de benodigde pakketten om eigen stuurprogramma's en startladers (bootloaders) te installeren. U kunt hun inhoud weergeven met behulp van urpmq --list --media 'Live'
. Het is handig deze te bewaren, voor het geval u stuurprogramma's nodig heeft om een internetverbinding te maken. Het "verwijderen" van de inhoud van de twee Live pakketdepots, bespaart sowieso geen ruimte.
Aangepaste Live-ISO
Voor wie het interesseert: het is mogelijk om aangepaste/bijgewerkte ISO's te draaien.
Een ISO kan flink verkleind worden, alleen maar omdat u niet alle vertalingen hoeft op te nemen - die verandering alleen al bespaart op de Live Xfce ISO meer dan 800 MB. Ook kunt u programma's weglaten die u niet nodig heeft, programma's toevoegen die u wel nodig heeft, een ander bureaublad gebruiken, de bureaubladachtergrond vooraf configureren.Maar: houdt de maximale omvang van uw usb-stick hierbij in de gaten.
Ook aangepaste ISO's ondersteunen persistentie.
Lees het Bouwen van een Live ISO met behulp van draklive2
:[[18]], [[19]]. Dit is een gereedschap dat een ISO-image creëert met daarin een Mageia Live-systeem (of kortweg 'Live ISO'). De image is een hybride ISO, waardoor deze kan worden gebruikt met zowel optische media als een verscheidenheid aan usb-flash-opslag.
Persistentie trucs
Basisprincipes
In de persistente partitie vindt u de map memory
. Deze bevat alle wijzigingen ten opzichte van de gewone Live ISO: instellingen, documenten, systeemlogboeken, wijzigingen, nieuwe programma's en updates... In de submap /home vindt u de submap(pen) van uw gebruiker(s) en documenten, zoals bij een normale installatie. De andere submappen bevatten wijzigingen in het oorspronkelijke systeem, in de conventionele lay-out. Hoewel u bijvoorbeeld de map memory/etc/ kunt bereiken, moet u het normale pad /etc/ enzovoorts gebruiken.
Als memory
ontbreekt of een andere naam heeft gekregen, wordt deze automatisch aangemaakt tijdens het opstarten.
Persistentie wijzigen
/!\ Dit mag niet worden gedaan terwijl persistentie in gebruik is, dus ofwel start de Live zonder persistentie overslaan met persistentie, danwel sluit de Live-opslag aan op een ander systeem om deze te bewerken.
Om van alles een back-up te maken (updates, instellingen, documenten...), kunt u de geheugenmap memory
kopiëren. Dit is om er zeker van te zijn dat u alles mee krijgt, en dat u de datum en het eigenaarschap van de bestanden behoudt! Eén manier is om het commando cp
te gebruiken met de schakelaar –a
.
Voorbeeld: plug Live in op uw normale Mageia-systeem, koppel (mount) de partitie Template:Folder-nl en tik in een tekstconsole:
su -
,
cp -a run/media/Your_Computer_User/mgalive in -persist/memory/ /waar/u/het/wilt hebben/
Pas links aan waar nodig - het gedeelte "run/media/Your_Computer_User/" is afkomstig van het gebruik van Dolphin om de partitie te koppelen.
Misschien wilt u pas een veiligheidskopie maken nadat u eerst de opslag hebt ingesteld en bijgewerkt, voordat u uw persoonlijke keuze aan programma's en documenten toevoegt.
Verplaatsen, dupliceren
Alles
Elk Mageia Live-systeem dat is gebaseerd op exact hetzelfde Live ISO-bestand, kan de hele map memory
uitwisselen.
U kunt dus memory
tussen dergelijke apparaten kopiëren, vervangen en synchroniseren. (Vergeet niet dat de systemen niet actief mogen draaien, en kopieer alles, en behoud de eigendom, tijd, etc.)
Weet dat u op elk moment een of ander groot wisselbestand (swap file) kunt weglaten/verwijderen als u dat heeft - om ruimte te besparen - en maak het wisselbestand opnieuw aan op de doelbestemming.
Dit vergemakkelijkt de overstap naar opslagapparaten die groter of kleiner zijn, of van verschillende typen zijn. Zo maakt u vooraf ingestelde Live installaties voor familie en vrienden. En met Aangepaste Partitionering (custom partitioning) kunt u nog een andere partitie toevoegen, een ander bestandssysteem kiezen, encryptie kiezen of niet...
Bestanden van gebruikers
Tussen Live-systemen gebaseerd op verschillende ISO's kunt u alleen veilig memory/home
verplaatsen. (Normale procedures voor eventueel andere gebruikersconfiguraties zijn van toepassing.)
Wisselbestand (swap file) in een persistente partitie
Zelfs slechts een paar honderd megabytes ruimte voor een wisselbestand (swap file) maakt een groot verschil op systemen met weinig RAM. Bovendien zorgt het simpelweg beschikbaar hebben van een wisselbestand er voor dat de kernel iets efficiënter werkt.
Het toevoegen van een wisselgeheugen in de vorm van een bestand, in plaats van een wissel-partitie swap partitie heeft voordelen:
- Het kan eenvoudig worden uitgevoerd zonder opnieuw te partitioneren.
- U kunt het wisselbestand later gemakkelijk verwijderen om ruimte te maken voor bestanden - terwijl het actief draait. En u kunt eenvoudig een andere omvang van het wisselbestand creëren.
- Omdat Live niet kan opstarten met LVM, is dit de manier om de swap versleuteld te laten verlopen zonder extra sleutelinvoer.
Hoe maak ik een werkend wisselbestand
Hieronder vindt u uitleg per type bestandssysteem, die u gekozen heeft voor de persistente partitie; ga nu daarheen en kom dan naar hier terug.
Controleer of het wisselbestand werkt
Om te zien of het wisselbestand actief is, kunt u, als root, de volgende opdrachten tikken in een tekstconsole: swapon
, free -h
, grep -i swap /proc/meminfo
Verwijder of wijzig de grootte van het wisselbestand
1. Verwijder het wisselbestand:
swapoff -a // ontkoppelt alle swaps (wisselbestanden) rm /swapfile // voor de ext4- en F2FS-voorbeelden rm /swap/swapfile // voor het Btrfs-voorbeeld
Bewaar de koppelpunten en fstab zoals ze zijn, voor hergebruik wanneer u een nieuw wisselbestand wilt aanmaken. Het systeem zal zonder vertraging opstarten zonder wisselbestand.
2. Maak een nieuw wisselbestand zoals u eerder deed, in de gewenste maat. Geen noodzaak voor nieuwe koppelpunten of voor het bewerken van fstab.
3. Als u het wisselbestand meteen wilt gebruiken, geeft u als root het commando swapon -av
, dit activeert alle ingestede en beschikbare wisselbestanden.
Meer dan één wisselbestand
Mogelijk hebt u meer dan één wisselbestand, dan kunt u de totale wisselruimte snel verminderen wanneer dat nodig is, zonder alle wisselbestanden te verwijderen: creëer ze zoals de eerste, maar gebruik een andere naam (bijvoorbeeld "swapfile2"), en voeg één regel toe aan fstab, vergelijkbaar met de voorlaatste. Een wisselbestand heeft in fstab swap in zijn naam.
Om een van deze wisselbestanden op elk gewenst moment te activeren/deactiveren, voert u het commando swapon/swapoff uit met het volledige pad, bijvoorbeeld:
swapon -av /mnt/mgalive-persist/memory/swapfile2
swapon -av /swap/swapfile2
Het commando swapon
geeft een overzicht van alle actieve wisselbestanden, inclusief hun pad, grootte en huidige omvang in gebruik.
Wisselbestand op ext4-persistentie
Maak een wisselbestand
$ su - # dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1M count=1k // For size=1GiB (1ki times 1MiB). (betrowbaarder dan fallocate) # mkswap /swapfile // Kenmerk hem als swap # chmod 0600 /swapfile // Bescherm hem
Voeg het wisselbestand toe aan fstab
De kernel kan een swap niet gebruiken op een loop-device, dus we moeten fstab de persistente partitie laten aankoppelen, en vervolgens het swapbestand daarbinnen. Maak dus een koppelpunt voor de persistente partitie, als root: mkdir /mnt/mgalive-persist
.
/swapfile wordt in het bestandssysteem van de persistent partities geadresseerd als /memory/swapfile. Het volledige pad zal dus heten: /mnt/mgalive-persist/memory/swapfile
.
UUID is de betrouwbaarste manier om partities te identificeren. Om de UUID van uw persistente partitie te zien, typt u in een tekstconsole: blkid | grep "persist"
.
Bewerk uw /etc/fstab
zoals hieronder - maar gebruik het UUID-nummer uit die blkid-uitvoer! De eerste regel is origineel, houd deze zo. Voeg de tweede regel toe om de persistentie rechtstreeks als blokapparaat te koppelen, en voeg de de derde regel toe voor het wisselbestand.
none / overlay defaults 0 0 UUID=a0406603-49e3-4908-820d-65736dd55f24 /mnt/mgalive-persist ext4 defaults 0 0 /mnt/mgalive-persist/memory/swapfile none swap sw 0 0
'Controleer of het werkt
# mount -a // Voer mounts uit via /etc/fstab # swapon -av // Activeer swap, uitgebreide antwoorden # swapon // Toont het huidige swapgebruik
Wisselbestand op F2FS-persistentie
Zoals hierboven voor ext4, met 2 wijzigingen:
- Voer na het dd-commando de volgende opdracht uit:
chattr +C /swapfile
Hoofdletter "C" = noCOW-bestandsmodus
- Schrijf in
fstab
"ext4" in plaats van "f2fs"
Wisselbestand op Btrfs-persistentie
Welk blokapparaat bevat onze "mgalive -persist"?
$ blkid | grep persist /dev/mapper/crypt_sda5: LABEL="mgalive-persist" UUID="85979785-4e84-4489-9d62-0a1bd9c0811f" UUID_SUB="6fb0761f-127e-45cb-85b6-b1bebab38ddf" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="btrfs"
Maak een subvolume "@swap" in mgalive-persist
Gebruik het /dev/... koppelpunt van die blkid-uitvoer! (in dit voorbeeld is dit versleuteld, dus /dev/mapper/crypt_sd..)
$ su - # mkdir /mnt/x # mount /dev/mapper/crypt_sda5 /mnt/x # btrfs sub create /mnt/x/@swap # umount /mnt/x # rmdir /mnt/x
Maak het koppelpunt en koppel het subvolume
# mkdir /swap # mount -o subvol=@swap /dev/mapper/crypt_sda5 /swap
Maak het wisselbestand
# touch /swap/swapfile # chattr +C /swap/swapfile // Hoofdletter "C" = noCOW file mode # fallocate /swap/swapfile -l4g // "4g" = 4 GiB # mkswap /swap/swapfile // Benoem hem als swap, # chmod 600 /swap/swapfile // Bescherm hem, en probeer # swapon /swap/swapfile -v // Gebruik hem nu. -v = Verbose. Zijn er fouten?
Voeg twee regels toe aan /etc/fstab
Hieronder staat de inhoud van fstab na deze bewerking: de eerste regel is origineel, voeg de tweede regel toe om het subvolume te koppelen en de derde regel voor het wisselbestand. Gebruik het UUID-nummer uit de blkid-uitvoer hierboven.
none / overlay defaults 0 0 UUID=85979785-4e84-4489-9d62-0a1bd9c0811f /swap btrfs subvol=@swap 0 0 /swap/swapfile none swap sw 0 0
Test voordat u opnieuw opstart
# swapoff -a # umount /swap # mount -a // Voer het koppelem uit via /etc/fstab # lsattr /swap/swapfile // Check kenmerken... ---------------C---- /swap/swapfile // ja, C is aanwezig # swapon -av // Koppel alle beschikbare swap, verbose # swapon // Toon huidige swap-gebruik
Aangepaste partitionering (custom partitioning)
Zeer zelden nodig, maar voor speciale behoeften kunt u partities op veel manieren handmatig configureren. Hier zijn de spelregels:
- Mageia Live met persistente partitie gebruikt automatisch een partitie met de naam
mgalive-persist
als opslag. Het systeem zoekt alleen naar deze partitie op het apparaat waarop het opstart. (Dit voorkomt dat de verkeerde persistentie wordt gebruikt, bijvoorbeeld als er meer dan één apparaat met persistentie is aangesloten.) Deze opzet is getest met ext4-, Btrfs- en F2FS-bestandssystemen. Wanneer gecreëerd door IsoDumper, is het bestandssysteem ext4. - U kunt elke gewenste partitie crëren, bijvoorbeeld een swap-partitie, en/of een partitie die geschikt geformatteerd is voor het delen van opslagruimte wanneer het apparaat op een ander besturingssysteem is aangesloten.
Waarschuwing! LET OP: Zorg ervoor dat u geen UUID of partitielabel instelt die identiek is aan iets anders op het actieve systeem, of enig ander systeem waarop het zal worden aangesloten, of waarop het zal opstarten, omdat dit verwarring kan veroorzaken bij het koppelen (mounten) en het gebruik van bestandssystemen. Zie (*1) . (Uitzondering: Noem de persistente partitie Altijd "mgalive-persist".). |
- Voor elke met LUKS versleutelde partitie wordt u bij het opstarten om de sleutel voor elke partitie gevraagd. De map
mgalive-persist
kan worden versleuteld. - LVM wordt niet ondersteund.
- Vóór Mageia 8 wordt de codering van mgalive-persist niet ondersteund.
- Verander nooit iets aan mgalive-persist terwijl hij in gebruik is.
Creëer Live met aangepaste persistentie
- Kies ISO en opslagapparaat.
- Schrijf de Live ISO naar het apparaat met behulp van
IsoDumper
. Schakel persistentie niet in. - Gebruik Mageia 8 (voor Mageia 8 Live zie (*1) ) voor de volgende stap;
- Start
Diskdrake
: (*2) om de persistente partitie te maken;- Grootte: laat misschien lege ruimte over aan het einde van de opslag voor Optionele partities).
- Type: bijvoorbeeld ext4, Btrfs of F2FS (*3)
- Optioneel: selecteer het vakje om te versleutelen, voer de coderingssleutel in (en onthoud deze!).
- Belangrijk: stel het label in op mgalive-persist. (Voor F2FS zie Labeling F2FS)
- LET OP: Wanneer u Diskdrake afsluit, mag u "NIET" fstab laten opslaan (omdat dit dan de fstab op het draaiende systeem zou veranderen).
- Sluit Diskdrake af. (*4)
(*1) Over het draaiende besturingssysteem
- Als u een andere Live als gereedschap gebruikt, hanteer dan NIET een gereedschap dat is gemaakt op basis van dezelfde ISO als uw doelpartitie voor de Custom Live - (Dezelfde UUID van partities kan de gereedschappen en de kernel in verwarring brengen). Bijvoorbeeld: start op Live Plasma om Live Xfce te partitioneren.
(*2) Over partitioneren
- De voorgestelde volgorde van partities maakt het gemakkelijker om de persistente partitie uit te breiden als dat nodig is.
- Gebruik expertmodus in Diskdrake (knop rechtsonder) om toegang te krijgen tot meer functies zoals labelen en meer bestandssystemen.
- /!\ Als Diskdrake in deze stap vraagt om wijzigingen in fstab op te slaan, : zeg nee om de wijzigingen in fstab op te slaan - omdat dit opslaan ertoe kan leiden dat uw besturingssysteem niet meer opstart!
(*3) Keuze van bestandssysteem (Filesystem)
ext4 is uw keuze als u waarde hecht aan betrouwbaarheid: ext4 wordt breed ondersteund door zowel verschillende Unix/Linux-systemen, als door reparatie- en herstelgereedschappen. Hierdoor zijn de bestanden toegankelijk wanneer ze op een ander Unix/Linux-systeem worden gekoppeld. Ook kunt u hierdoor bestanden ophalen als het bestandssysteem onverkoopt kapot gaat.
Btrfs is meer geoptimaliseerd voor flash-opslag dan ext4, dus werkt iets sneller en met minder slijtage.
F2FS is zelfs nog meer geoptimaliseerd voor flash, waarschijnlijk het snelst en zorgt voor minder slijtage. Maar F2FS is zeer kwetsbaar en heeft de minste mogelijkheden om te repareren. Dit bestandssysteem is nog flink in ontwikkeling. Waarschuwing: het formaat op de schijf varieert per kernel; Wees restrictief als het gaat om het gebruik van deze partitie vanaf een ander systeem: de gegevens op F2FS-partities kunnen onbruikbaar worden als de kernelversie op de draaiende machine ouder is dan de kernelversie die is gebruikt om de partitie te maken. (Zie ArchWiki)
Al deze drie bestandssystemen gebruiken een dagboek (journal) voor een betere veerkracht. De vele opties om deze bestandssystemen aan te passen, alsmede alternatieve bestandssystemen, vallen buiten het bestek van dit document, bijvoorbeeld de interessante snapshot-functionaliteit in Btrfs, en compressie en encryptie op bestands- of mapniveau.
(*4) Niet afsluiten als Live Mageia versie 7.1 64-bit is
Omdat Diskdrake onder Live Mageia 7.1 64-bit niet op zijn eigen partities kan werken. Gebruik in plaats daarvan de actieve Diskdrake voor het optioneel maken van swap-partities en deelpartities. Spring na het gebruik van Diskdrake naar het hoofdstuk Optionele partities
Eerste keer opstarten met persistentie
De eerste keer kiest u een taal, tijd, landinstellingen, accepteert u de licentie, selecteert u een toetsenbord...
- Verwijder onnodige lokalisatie (landinstellingen). Dit is ook handig om te verifiëren of uw opslag snel is. Zie Recept voor bijgewerkte Live.
- Stel het netwerk in, configureer pakketdepots, update het systeem.
- Start opnieuw op - het systeem zou nu op de desktop moeten opstarten zonder dat er vragen worden gesteld (behalve de vraag om de optionele versleutelings-sleutel).
Optionele partities
Uiteraard moet u hiervoor voldoende opslagruimte gereserveerd hebben toen u de persistente partitie aanmaakte.
Voer deze acties uit met Diskdrake op het opgestarte Live-systeem. Laat Diskdrake de wijzigingen in fstab opslaan als daarom wordt gevraagd.
Uitzondering: als u werkt met Mageia 7.1 64-bit, en u al partities zoals in *4 hierboven hebt toegevoegd, moet u deze partities nu in fstab registreren. Momenteel valt dit buiten het doel van deze wikipagina.
Eigenaardigheid 1: Diskdrake slaagt er niet in om in dezelfde sessie een bestand te creëren èn en te formatteren. Maak dus eerst uw gewenste partitie(s) aan, start opnieuw op, start dan opnieuw Diskdrake, stel opnieuw het type partitie in en formatteer ze.
Eigenaardigheid 2: Wisselpartitie mislukt. Tijdelijke oplossing: gebruik swap file. Dit staat nog op onze TODO-lijst.
Wisselpartitie (swap partitie)
Een Swap-partitie (wisselpartitie) is handig op computers met weinig RAM-geheugen, of als u uw Live-systeem in de slaapstand wilt zetten.
Een swap-partitie moet versleuteld zijn als al het andere dat ook is. Bij het opstarten wordt u om de sleutel voor elke versleutelde partitie gevraagd, dus een tip is om hetzelfde sleutelwoord te gebruiken.
Mogelijk vindt u dat een swap-bestand swap file beter bij uw wensen past dan een swap-partitie.
Ongeacht het type swap, wilt u wellicht een lage swappiness instellen, wat buiten het bestek van dit artikel valt. Swappiness is een Linux-instelling die regelt hoeveel RAM naar swap wordt overgeschreven voordat het swappen begint. Zoek voor meer informatie op internet, bijvoorbeeld hier: [20]
Het is belangrijk dat u swap alleen gebruikt op een snel en groot genoeg opslagapparaat.
Partitie voor het delen van bestanden
Sommige andere bekende besturingssystemen en andere apparaten kunnen bestandssystemen zoals ext4, Btrfs, F2FS, enz. niet lezen.
Dus misschien wilt u een partitie geformatteerd hebben om inhoud met hen te delen? Maak dan een NTFS- of FAT32-partitie aan. Formatteer deze en label hem op een duidelijke manier, bijvoorbeeld FAT32-share. Selecteer optioneel een koppelpunt, bijvoorbeeld /media/FAT32-share. De standaard fstab-opties zijn OK: default,nofail,umask=000 0 0 (elke gebruiker; sla dit over als dit een probleem geeft (per ongeluk verwijderd of wat dan ook).
Aansluiten op andere systemen
- Er lijkt geen probleem te zijn bij het gebruik van toegevoegde partities in Microsoft-stijl.
- Net als Mageia geven ook andere systemen gebruikers gemakkelijk toegang tot de ESP-partitie, maar veranderen daar niets!
- Warning-nl Sommige versies van Microsoft Windows (R) laten een dialoog verschijnen waarin wordt gevraagd een schijf te formatteren, bijvoorbeeld de "mgalive-persist", "om deze bruikbaar te maken" - Niet doen !...
Alternatieve hulpmiddelen
U kunt ook dd
, fdisk
en mkfs
gebruiken. Het gebruik valt buiten het bestek van dit artikel, maar een voorbeeld vindt u hier. Wees heel voorzichtig, want het is gemakkelijk om fouten te maken en uw besturingssysteem te vernielen!
Installeer uw Live
U kunt, met of zonder uw wijzigingen, een kopie van het Live-systeem installeren op een vaste computeropslag of op een andere verwijderbare opslag. U heeft volledige controle over het partitioneren, alsof u het klassieke installatieprogramma (Classic Installer) gebruikt. Tijdens de installatie vraagt de installer of u ongebruikte landeninstellingen (locales) en ongebruikte hardware-instellingen wilt verwijderen. Als u nog meer pakketten wilt verwijderen of toevoegen, doet u dat wanneer u in het nieuwe systeem bent opgestart.
Zie [[21]]
Opstartopties
De hoofdkeuzes in het opstartmenu worden hier beschreven: here
Hieronder leggen we enkele meer geavanceerde opties uit.
Zie ook [[22]].
Originele kernel
Als [F1]
wordt weergegeven, kunt u dit gebruiken om heen en weer te schakelen tussen het opstarten met de oorspronkelijke kernel in de Live ISO, of met de nieuwste kernel in de persistente partitie. (De tekst na [F1] schakelt heen en weer tussen "origineel" <-> "nieuwste" kernel)
Let op: Wanneer de persistente partitie versleuteld is (encrypted), kunt u bij het opstarten NIET een nieuwere kernel selecteren! |
Opstart opdrachtregel
U kunt de opdrachtregel in een tekstconsole voor het opstarten van de kernel wijzigen: Druk op e
en gebruik de pijltoetsen om naar de regel te navigeren die begint met "$linux". Het is een lange regel, dus meestal twee of meer rijen tekst.
Algemene voorbeelden
Verwijder de woorden splash quiet om in de tekstuitvoer te lezen hoe het opstarten verloopt.
Voor andere opties zie [[23]]. Sommige opties kunnen helpen bij het oplossen van grafische problemen of andere hardwareproblemen.
Overslaan van het gebruik van persistentie
Wanneer overslaan: Misschien heeft een update ervoor gezorgd dat iets op een bepaalde computer niet werkt, dus wilt u deze Mageia Live ISO uitproberen zoals deze was vóór de updates;
Of u wilt een back-up maken van de persistente map memory
of deze herstellen;
Of u wilt de partitie mgalive-persist
wijzigen;
Of u wilt installeren op een computer of een andere opslag met behulp van de Live Installer, zonder dat u wijzigingen heeft aangebracht.
Zelfs wanneer u opstart zonder persistentie te gebruiken, is de partitie beschikbaar om te koppelen, zodat u uw bestanden handmatig kunt bereiken. Het systeem zal persistentie pas de volgende keer opstarten gebruiken.
Twee methoden:
1) Als uw persistente partitie versleuteld is, hoeft u alleen maar de Enter-toets 3 x in te drukken, of u drukt op de toetsen Ctrl-C, om het ontgrendelen over te slaan. De persistentie zal dan niet worden gebruikt.
2) Voeg mgalive.overlay=ram
toe aan de opstart-opdrachtregel. Dit is een speciale Mageia Live mogelijkheid, ondersteund vanaf Mageia 8 en later. Als U persistente partitie versleuteld is, wordt u nog steeds om de sleutel gevraagd, maar de persistentie zal niet worden gebruikt, of u die nu overslaat of niet.
Tips
Mageia Live draaien op zwakke computers
- Door persistentie te gebruiken bespaart u op RAM-geheugen, vergeleken met het gebruik van een ramdisk die anders wordt gebruikt.
- Gebruik swap (wisselgeheugen) om meer RAM vrij te maken. Gebruik ofwel eem swap-bestand [[24]] ofwel een swap-partitie: Aangepaste_partities. Een paar honderd MB voor swap is genoeg, tenzij u in de slaapstand wilt gaan.
- Gebruik een lichtgewicht bureaublad-omgeving, zoals Xfce, of een van onze nog lichtere desktops: IceWM is al in alle Live ISO's pakketten geïnstalleerd.
Weet dat u meerdere bureaubladen kunt laten installeren en bij elke login kunt kiezen welke u wilt gebruiken.
- Gebruik lichtgewicht programma's, bijvoorbeeld Falkon voor surfen op het web, en Gwenview voor het bladeren, bijsnijden en verkleinen van foto's. (Zelfs Xfce gebruikt hiervoor standaard respectievelijk de zware Firefox en Gimp)
Let op
Dezelfde ISO -> Identieke UUID's en labels
Naturlijk. Maar het kent wel complicaties:
Gebruik niet tegelijkertijd twee usb-sticks die zijn gemaakt met hetzelfde ISO-bestand in een systeem, omdat deze identieke root-volumelabels en UUID's zullen hebben, en GRUB en de Linux-kernel niet zullen weten welke ze moeten gebruiken. Wees voorzichtig bij het kopiëren van de inhoud van het apparaat.
Bekende problemen
Blader eens door de Mageia Errata en de Release-opmerkingen (links hierboven).
Ext4 verschil in opties
Enkele recente distributies (inclusief Mageia 9-installaties tot bèta 2) gebruiken een ext4-mogelijkheid, die onze huidige e2fsck, fsarchiver, en de de GRUB bootloader op de Live ISO"s met Mageia 8 en ouder, niet kunnen hanteren. use a ext4 feature.
Symptoom voor Mageia 8 Live, als persistentie die optie gebruikt: de kernelselectie "[F1]" menuoptie is niet beschikbaar, mga#32006. (Op de een of andere manier lijkt de rest van de persistentie-operatie te werken, maar u kunt het beter niet gebruiken.) Oplossing: Start op zonder persistentie, en voeg (of formatteer) dan de persistente partitie toe tijdens het uitvoeren van Live zelf: [[#Removing_or_recreating_persistence_on_itself|toevoegen (of opnieuw formatteren).
Onthoud ook op dat Mageia 8 en ouder dergelijke partities niet kunnen fscken. mga#31641. Verder werkt momenteel noch in Mageia 8 noch in Mageia 9 fsarchiver om er een back-up van te maken, zie fsarchiver onder Mageia_9_Errata#Various_software.
Slaapstand Onderbreken en Hervatten
- Voor Mageia 8: hibernation bug (niet geverifieerd of dit werktin Mageia 9)
Een Live-systeem opnieuw formatteren (hergebruiken)
Live ISO's zijn (hybride) ISO's.
De handtekening van het ISO-bestandssysteem brengt veel gereedschappen in de war, wanneer u een opslag die u voor Live hebt gebruikt, opnieuw wilt formatteren.
Wat werkt:
IsoDumper
kan één partitie formatteren, daarna kunnen andere tools werken als u meer partities nodig hebt.- Gebruik de installer van Mageia 8 en hoger {prog|Diskdrake}}/Mageia 8 en hoger, wanneer u "Alles wissen" selecteert om de hele schijf te kunnen gebruiken.
- Start bijvoorbeeld gereedschappen in de tekstconsole, zoals
wipefs
om de iso9660-partitie te wissen.
Grafische problemen
Grafische problemen kunnen het opstarten belemmeren. Zie Mageia 8 Errata.
Desktop-specifieke problemen
Er kunnen zich tijdens het inloggen problemen voordoen bij Gnome, grafische weergave, het netwerk, Cinnamon 32-bit Nemo, en Xfce. Zie Mageia 8 Errata.
Mageia 7
Een vernieuwde Mageia 7 32-bit Live faalt bij het opstarten
Het volledig bijwerken van een 32-bits Live persistente installatie zorgt ervoor dat het opstarten mislukt. mga#27638
Oplossing om op te starten: Gebruik de originele kernel: originele kernel.
Opgestart (of voordat u opnieuw opstart na het updaten), kunt u de onderstaande oplossingen uitvoeren.
Opstartprobleem met Mageia 7 32-bits update oplossen:
- Opstarten met persistentie (door bovenstaande oplossing of vóór opnieuw opstarten na update)
- Open een tekstconsole om de volgende opdrachten in te voeren:
- Word root-gebruiker:
su -
- Haal het bijgewerkte bestand op:
wget https://bugs.mageia.org/attachment.cgi?id=12009 -O mgalive-root.sh
- Maak het bestand uitvoerbaar:
chmod +x mgalive-root.sh
- Zet het op zijn plaats:
mv mgalive-root.sh /usr/lib/dracut/modules.d/90mgalive/
- bevestig dat u mag overschrijven - Voordat u het uitvoert, moet u de volgende regel bijwerken volgens de laatst geïnstalleerde kernel!
dracut -f /boot/initrd-5.7.19-desktop586-3.mga7.img 5.7.19- desktop586-3.mga7
Time-out bij het verwijderen van ongebruikte pakketten
Op een langzaam apparaat en een ISO vóór Mageia 8 bèta 2, crasht urpmi door een time-out tijdens het verwijderen van lokalisaties (landinstellingen)- de rpm-database raakt onherstelbaar kapot. Zie bug report: mga#27580
Oplossingen: Kies een van de onderstaande oplossingen:
- Gebruik geen trage opslag - als u dit probleem tegenkomt, zoudt u de trage opslag waarschijnlijk toch willen vervangen door een snellere...
- Update naar de vaste drakxtools voordat u ongebruikte pakketten verwijdert met het commando
remove-unused-packages
, zodat er geen time-out optreedt. - Gebruik
remove-unused-packages
pas na de volledige update, of verwijder landinstellingen (localisations) handmatig, een paar per keer (gedoe)!
Wat moet er in dit document nog worden verbeterd
Behouden
- Bewaar de informatie in dit document over oude Mageia (6, 7...). Iemand wil ze misschien graag proberen vanwege oude geschiktheidsbehoeften, en Live is een van de veiligste manieren om oude software zonder beveiligings-reparaties uit te voeren. Verplaats de Mageia pre 8-specificaties mogelijk naar afzonderlijke hoofdstukken.
Te doen
Selecteer een andere persistente partitie
Misschien binnenkort beschikbaar: https://ml.mageia.org/l/arc/qa-discuss/2023-03/msg00000.html
Rapporteer fouten
- Lever een bugrapport in: xfce biedt aan om in de slaapstand te gaan, terwijl dit technisch onmogelijk is (te kleine swap, geen kernel-resume=parameter). Hoe gaat dat in andere bureaublad-omgevingen?
Kijk en verifieer tijdens de voortgang
- mga#27744 - IsoDumper-ontwikkeling
- mga#28165 - Diskdrake kan F2FS niet labelen, mkfs.f2fs kan dit wel.
- 32-bit: mga#28213 - Formatteren en labelen van Diskdrake mislukt bij opgestarte Live.
- mga#27860 - Diskdrake op Mageia 8b2 Live 32-bit is defect in vergelijking met de 64-bit-versie. Wanneer Diskdrake draait op Live 32-bit kan hij geen andere Live-apparaten zien. Test of dit nog steeds zo is, en update in bovenstaande teksten, extra partities!
- Ook in die bug mga#27860: deze moet worden opgestart met werkende persistentie, om een partitie te kunnen maken en direct te formatteren? (nog steeds op 8final?) en kan het dan een swap creëren?
Testen die nog gedaan moeten worden
- Controleer de procedures op Mageia 9.
- Kan Mageia 9 op zichzelf een swap creëren, zodat fstab wordt bijgewerkt?
- Mageia 7 kan sommige partities in Live zien en partitioneren; andere Lives worden niet eens als tabblad weergegeven. (terwijl Dolphin partities kan gebruiken) - Bug?
- Mga8RC diskdrake ziet het basissysteem op 32-bit ISO als "Hidden HPFS/NTFS", terwijl het voor 64-bit ISO's aangeeft dat zij iso9660 zijn, en de naam van de ISO op de partitie wordt getoond.
Verbeteringen wisselbastand:
- Slaapstand - is het mogelijk om kernelparameter resume= te maken?
Verificatie-procedures
- Test de SD-kaartsleuf in laptops die dat hebben - kan het daar opstarten (BIOS-probleem), of heeft het een usb-adapter nodig?
- Lijn de persistente partitie en andere partitie(s) uit, om blokken te wissen! Stripe, alignment, Ext2: gebruik 4, in plaatsin plaats daarvan daarvan 4, met journal uitgeschaakeld. [25].
, Blok wissen: =275082 https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory
- KDE-partitiemanager ondersteunt ExFAT? mga7 bijgewerkt, Mga 8. Andere bestandssystemen?
- Lijnt IsoDumper de partitie uit om blokken te *wissen*? Verbeteren: ga uit van het slechtste (grote blokken?)
Oplossen, beschrijven
- Het probleem doet zich voor wanneer u een persistent Live aansluit op een draaiend systeem, en dan gebruikersbestanden wilt lezen of schrijven: gebruikers die hun UID en GID hebben gewijzigd van de standaardwaarde (zoals ik altijd doe, dus familieleden hebben allemaal verschillende) hebben er geen toegang toe (Live gebruikers-UID is 1000)
Auteur
- Sneller opstarten op dezelfde machine: slaapstand gebruiken met swap, hardwaredetectie overslaan? systemctl mask mandriva-everytime.service, compressieparameters van het bestandssysteem
Testen voltooid
(Plus heel veel nog niet gedocumenteerd...)
Mga8 final
- F2FS, versleuteld, wisselbestand. De stick kan tijdens de slaapstand worden in- en uitgestoken.
Mga8RC tweede internal versie.
- Swapfile op ext4 persistentie.
- Persistentie op Btrfs, met swapfile.
- Test OK installatie op andere verwijderbare opslag.
- De oplossing met toegevoegd FAT32 en swap werkt prima.
Mga 8b2
- X86_64 versleteld persistent OK: Xfce, Plasma, GNOME
- i586 Test OK Xfce i586 Live met versleutelde persistentie op Thinkpad T43 en T400, Dell Precision M6300 en Dimension M4400. (ronde 1 mislukte met welke persistentie ook, ronde 2 OK)
- X86_64 op trage opslag: time-outtest bij het verwijderen van landinstellingen: OK opgelost.
Mga 8b1
- Mga8b1 x86_64 xfce met en zonder versleuteling: herstart OK Thinkpad T400
- Mga8b1 i586 persistentie FAIL BOOT Thinkpad T43 - zowel versleuteld als gewoon.
Mga7.1
- x86_64: Updates zonder herstartprobleem OK (snelle opslag) Thinkpad T400
- i586 opstarten mislukt, oplossing hiervoor beschreven hierboven.
- i586 Btrfs-persistentie OK
- Bij trage opslag: remove-unused-packages krijgt een time-out van 10 minuten -> rpm database crash! Proactieve oplossing hierboven gedocumenteerd.
Mga6.1
- Mga6.1 x86_64 Xfce persistentie: OK - inclusief volledige update op Dell Precision M4400. (Het opstarten op de Thinkpad T400 mislukt - waarschijnlijk iets incompatibel - mislukt voordat persistentie wordt gebruikt.)
- Mga6.1 i586 Live mislukt opstarten op Thinkpad T43 en T400, verschillende fouten op Dell Precision M6300 en Dimension M4400.