Andere talen English ; Nederlands ; |
In het kort: U kunt Mageia op een verwisselbaar opslag-apparaat installeren op dezelfde manier als op een vaste opslag, zoals een harde schijf. Een verwisselbare opslag kan zijn: een usb-stick, CompactFlash- en SD-kaarten, en een draagbare SSD-schijf. Een alternatieve route is het gebruik van een Persistent Live Systeem[[1]]. |
Contents
- 1 Missie
- 2 Drie methoden om het systeem te creëren
- 3 Mageia Live
- 4 Live installatieprogramma (Live Installer)
- 5 Conventionele installatie op verwisselbaar apparaat
- 6 Waar u op moet letten
- 7 Optimalisaties
- 8 Snelheid optimaliseren
- 9 Programmakeuzes
- 10 Bekende problemen
- 11 Om dit document te verbeteren
Missie
Mogelijkheid 1: U wilt Mageia meenemen op een klein apparaat, samen met bestanden, logins enz., wellicht versleuteld.
Mogelijkheid 2: Of misschien wilt y een oude laptop gebruiken om tekst te bewerken of te browsen; verwijder de harde schijf en sluit in plaats daarvan een klein apparaatje aan.
U kunt een breed scala aan verwijderbare opslagmedia gebruiken, zoals usb-sticks, CompactFlash- en SD-kaarten, en een draagbare SSD-schijf.
Drie methoden om het systeem te creëren
Met alle methoden kunt u zowel op een vaste opslag als op een draagbare opslag installeren.
- Conventionele installatie: Installeer alles vanaf nul. (Behoud optioneel de gebruikersgegevens van de vorige versie.)
- Maak snel een Mageia Live door een ISO-bestand te dumpen op het verwisselbare apparaat. Mageia 7 en hoger kunnen updates, toegevoegde programma's, instellingen en gebruikersbestanden automatisch opslaan door persistentie in te schakelen met een vinkje. Ze zijn dus een haalbaar alternatief en veel minder riskant om te maken en te gebruiken dan een conventionele installatie op een verwijderbare opslag. Vanaf Mageia 8 kunt u de opslag eenvoudig versleutelen. Voor details zie Persistent live systemen.
- U kunt uw Mageia Live met of zonder uw persistente inhoud installeren op een computerschijf of op draagbare media.
Mageia Live
Zet gewoon een Mageia Live ISO op een opslag. Met persistentie onthoudt zo'n systeem al uw veranderingen.
- + Snel aan de slag met onze eenvoudige gereedschap IsoDumper IsoDumper.
- + Minder risico op beschadiging van het actieve systeem bij het creëren er van: IsoDumper regelt waar hij schrijft.
- + Gestandaardiseerde basisinhoud, veel gebruikers zullen hetzelfde hebben.
- + Zeer brede ondersteuning voor verschillende hardware, graphics, wifi... zodat u op veel computers kan opstarten.
- + De basisinhoud is gecomprimeerd, dus klein voor wat het bevat.
- + Live heeft een opstartmodus, die persistentie kan overslaan, voor het geval een update of gebruiker uw systeem in de vernieling heeft geholpen.
- +- Live bevat alle talen voor alle inbegrepen programma's, maar vele er van zult u niet gebruiken...
- - Update voegt nieuwe bestanden toe (vervangt het origineel niet) zodat de totale gebruikte ruimte in de loop der tijd veel groter wordt dan bij een gewone installatie.
- - Het gebruik van Aangepaste Partitionering (custom partitioning) is nogal moeilijk custom partitioning (bijvoorbeeld het aanmaken van een swap-partitie of swap-bestand, of een FAT32-partitie voor het delen van bestanden). Live ondersteunt geen LVM.
- - Als voor encryptie wordt gekozen, zal ondanks upgrades altijd de originele kernel worden gebruikt. In sommige situaties kunt u desondanks tijdens het opstarten kiezen om te starten met een later geupdate kernel.
U kunt een Custom Live ISO draaien die bijgewerkte pakketten en extra programma's naar uw smaak bevat, en programma's en talen weglaat die u niet nodig hebt.
In deze link vindt u een andere methode om een aangepaste Mageia Live USB te maken.
Live installatie-programma
Installeer uw Live op een schijf of ander medium, met of zonder uw wijzigingen.
- + Gemakkelijk om alle hardware-ondersteuning (en talen) te installeren - perfect voor een draagbaar systeem! - Deze mogelijkheid is moeilijk haalbaar met een conventionele installatie.
- + Dit is één manier om via persistentie een systeem vooraf te configureren om op meer dan één doel-computer te installeren.
- - Als u nog geen geschikte Live heeft, vergt dit een extra stap vergeleken met een conventionele installatie.
- ...Voor de rest van de punten zie hieronder hoe een conventionele installatie in zijn werk gaat.
Conventionele installatie
De normale manier om op een vaste schijf te installeren.
- + Flexibele indeling.
- + U installeert alleen wat u nodig hebt.
- + Mogelijk om het systeem zichzelf te laten opwaarderen (upgraden) naar de volgende Mageia-versie - (Maar een back-up van gebruikersbestanden en een nieuwe installatie is meestal toch beter!).
- - Een beginner kan per ongeluk het draaiende systeem vernielen door de bootloader op een vaste opslag te installeren of te plaatsen, in plaats van op de verwijderbare opslag.
Netwerk installatie (Netinstall)
Minimale ISO
De Network Installer is hetzelfde als de Classic Installer, behalve dat deze ISO alleen fase 1 bevat, die op zijn beurt fase 2 en pakketten laadt vanaf een lokale opslag, of vanaf een lokale of externe server (bijvoorbeeld Mageia-pakketdepots) waarnaar u het systeem verwijst.
- + Geen overtollige downloads als u slechts een kleine installatie uitvoert.
- - Uiteraard erg afhankelijk van een betrouwbare en snelle verbinding.
Mageia Live
Live installatieprogramma (Live Installer)
Zie ook Mageia 8 documentatie en archief.
Omdat u al een Live hebt, gaan we ervan uit dat u al 32-bit of 64-bit en een standaard desktopsysteem hebt geselecteerd.
Lees de onderstaande hoofdstukken: Waar u op moet letten en Optimisaties.
- Mageia 8 ondersteunt F2FS (ook op systeempartitie). Vóór de RC-versie moet u echter eerst f2fs-tools installeren voordat u het installatieprogramma start.
- Het installatieprogramma wordt gestart vanuit het Live-opstartmenu, of van een opgestarte Live met behulp van het bureaublad-pictogram.
- U kunt de partitie-indeling net zo vrij kiezen als bij een conventionele installatie.
- Alle uitgevoerde instellingen en verwijderde, toegevoegde, bijgewerkte pakketten en gebruikersbestanden worden doorgegeven aan het doel! *
- Dus bij de eerste keer opstarten is de doeltaal etc. al ingesteld, evenals de wifi-instellingen.
- Het installatie-programma vraagt of u ongebruikte landinstellingen en hardware-ondersteuning wilt verwijderen. U kunt dit gereedschap later gebruiken op het doelsysteem: dat hulpprogramma later uitvoeren.
- Het installatie-programma vraagt u om het rootwachtwoord en om een gebruiker in te stellen. De thuismap (home-folder) van de gebruiker zal worden gekoppeld aan een kopie van de Live gebruikers-thuismap van het Live-systeem.
OPMERKING: Als u een Live met persistentie gebruikt en wilt installeren met uw wijzigingen (instellingen, gewijzigde pakketten, bestanden), kunt u Live starten zonder persistentie. Dus de enige instelling die u hebt gemaakt en die wordt geïnstalleerd, is datgene wat u instelt bij het opstarten (taal enz.) en wat u in die sessie configureert of installeert voordat u Live start.
Conventionele installatie op verwisselbaar apparaat
Lees zeker de hoofdstukken: Waar u op moet letten en Optimisaties.
- Plan de verdeling vooruit. (Zie Opslagruimte plannen hieronder.)
- Plan wat u installeert wat te installeren. Maak nu eenvoudige selecties - u kunt pakketten altijd later installeren en verwijderen.
- Kies de 32-bit of 64-bit Classic Installer ISO. 64-bits systemen kunnen niet draaien op 32-bits machines, aan de andere kant zijn sommige programma's niet beschikbaar als 32-bits.
- Plaats het ISO-installer op een verwijderbare opslag (dvd, USB-stick, SD-kaart, CompactFlash, oude harde schijf...) die uw computer kan aansluiten en opstarten.
- Sluit uw pc af.
- Om er zeker van te zijn dat u uw normale systeem niet verprutst, koppelt u alle normale opslagmedia los: schijven, SSD...
- Sluit de opslag met de Classic installer aan.
- Sluit het apparaat aan waarop u wilt installeren.
- Start het installatieprogramma.
Vervolgens volgt er een conventionele installatie, dus volg de normale procedures in andere documentatie.
Waar u op moet letten
Belangrijke verschillen wanneer u installeert op een verwisselbare opslag:
- U riskeert per ongeluk het systeem dat op de computer is geïnstalleerd te vernielen. Wees extra voorzichtig. Misschien kunt u de interne opslag verwijderen.
- Zorg ervoor dat u geen UUID of partitielabel instelt die identiek is aan iets op een systeem waarop het ook zal worden aangesloten, of waarop het zal worden opgestart, omdat dit het aankoppelen en het gebruik van bestandssystemen kan verwarren. Dit geldt ook voor fysieke partities, maar ook LVM-groepen en logische partities.
- Heeft u een kleinere opslag, dan is een goede planning nodig.
Bij installatie
- Selecteer Aangepaste partitionering (custom partitioning) en werk volgens uw plan. Soms raakt Diskdrake in de war als u gemaakte keuzes wijzigt. Als dit gebeurt, sluit u het installatieprogramma af en start u de installer opnieuw.
- Zorg ervoor dat u bij het partitioneren het juiste apparaat selecteert.
- Aan het einde van de installatie kan het installatieprogramma ook vragen waar de bootloader moet worden geplaatst. Zorg ervoor dat u het juiste apparaat selecteert!
- Gebruiker instellen: als u dat wil, kunt u dezelfde naam gebruiken als op uw normale computer, en hetzelfde UID- en GID-nummer instellen, zodat u uw bestanden gemakkelijk kunt overbrengen.
Optimalisaties
Zie ook Testing storage speed, en vergelijk ook met Persistent Live-systemen, Aangepaste partities.
Wisselbestand (swap file)
Gebruik een wisselbestand in plaats van een wisselpartitie voor een eenvoudiger en efficiënter gebruik van de ruimte, zo wordt ook die afzonderlijke versleutelde partitie vermeden.
Raadpleeg voor nu instructie voor wisselbestand op Mageia Live
To be completed...
Deze uitleg moet nog worden voltooid...
Opslagruimte plannen
Zie dit als een voorbeeld, afhankelijk van uw smaak.
Partities:
- Als we de partitie waarop het systeem zich bevindt gaan versleutelen, hebben we een /boot ext4 partitie nodig, bijvoorbeeld 100 MB
- Voor het juiste gebruik van EFI hebben we een kleine EFI-partitie nodig, zoals Mageia Live die heeft: FAT12, 4MB, (Diskdrake weigert het kleiner te maken dan 7MB. FAT16 of FAT32 werken ook). Mountpunt /boot/EFI, label "EFI".
- Wilt u bepaalde bestanden eenvoudig 'delen door het apparaat aan te sluiten op een ander actief systeem, ongeacht het besturingssysteem? FAT32 kan eenvoudig worden aangekoppeld door de meeste besturingssystemen. In FAT32 blijft het eigendom niet behouden, dus het delen is eenvoudig. U kunt de kleine partitie bijvoorbeeld FAT32-share noemen, en deze koppelen (mount) op /home/youruser/FAT32-share, of onder /mnt of onder /media. Standaard fstab-opties zijn OK: default,nofail,umask=000 0 0 (sla elke gebruiker over als deze een probleem heeft (bijvoorbeeld per ongeluk verwijderd of wat dan ook)).
Tip: Maak deze partitie aan het *einde* van de opslagruimte, om het verplaatsen naar een andere opslag met "dezelfde" grootte te vergemakkelijken - ze verschillen normaal gesproken enigszins en het is veel gemakkelijker om de grootte van een FAT32-partitie te wijzigen dan van een versleutelde partitie.
- Optioneel, als u swap en encryptie wilt, of swap èn een gemakkelijke manier om de opslag uit te breiden ten koste van swap: maak dan nu een partitie aan van het type LVM (*1) met gebruikmaking van alle beschikbare ruimte, en kies optioneel om deze te versleutelen (*2) , onthoud de sleutelcode /!\ (*3) ; activeer deze keuze. In Diskdrake zal een nieuw tabblad verschijnen - selecteer het en maak daar de volgende partities aan:
- Een koppelpunt voor een grote partitie "/" voor het hele systeem en de gebruikersbestanden. (*4) . Kies het type volgens de regels van bestandssysteem-keuze Bestandssysteemkeuze. Als u LVM (vorig punt) niet gebruikt en u uw spullen wilt versleutelen, selecteert u om deze partitie te versleutelen.
- Swap kan erg handig zijn op computers met weinig RAM - zelfs een paar honderd MB zal daar verschil in snelheid bevorderen. Als u uw uw Live-systeem in de slaapstand wilt zetten, hebt u meer swapruimte nodig, bijvoorbeeld 4 GB. Misschien wilt u liever meerdere kleine swappartities (*5) Later, op het draaiende systeem, wilt u waarschijnlijk een lage swappiness instellen, wat buiten het bestek van dit artikel valt - zoek op internet.
(*1) Hier wordt de naamgeving van Diskdrake gebruikt. Wat we doen is een [LVM fysieke partitie maken, deze eventueel door LUKS laten coderen, en binnen de gecreëerde volumegroep één logisch volume maken voor elke van "/" en elke swap-partitie.
(*2) Als u iets versleutelt, moet u ook swap versleutelen, omdat "alles" kan worden uitgewisseld. Om te voorkomen dat voor elke gecodeerde partitie om een encryptiesleutel wordt gevraagd, kunnen we één gecodeerde LVM gebruiken voor elke partitie die we graag gecodeerd willen hebben.
(*3) Tijdens het opstarten wordt u om die sleutel gevraagd. Ook wanneer u de usb-stick in een gangbaar Linux-systeem plaatst, moet u die sleutel invoeren om toegang te krijgen tot uw bestanden.
(*4) Eén grote partitie is een efficiënter gebruik van de schaarse ruimte en er is geen handmatig onderhoud nodig om de partitiegroottes aan te passen. Dus scheid /home /tmp /var enz. - Een nadeel is dat de almaar groeiende inhoud in de mappen /tmp, /var, /home de partitie kan vullen en het systeem kan laten vastlopen, dus het is belangrijk de overblijvende opslagruimte in de gaten te houden.
(*5) Als u ervoor kiest om LVM te gebruiken, ongeacht of deze versleuteld is of niet, krijgt u de mogelijkheid om partities binnen LVM tijdens het gebruik uit te breiden. U kunt dus verschillende kleine swappartities maken, en als u meer ruimte nodig hebt op de grote partitie, de swap ontkoppelen en de grote partitie uitbreiden, dat kan allemaal tijdens het gebruik worden gedaan wanneer dat nodig is, met dank aan LVM. U kunt bij het partitioneren ook eenvoudigweg niet alle beschikbare ruimte gebruiken bij het maken van partities binnen LVM, en later swapruimte toevoegen of de partitie uitbreiden.
Over encryptie
Als u voorzichtig bent, is het het gemakkelijkst om alles te versleutelen. (Behalve de uiteindelijke deelpartitie, en /boot en EFI, die niet versleuteld zullen werken.) De CPU-belasting voor versleuteling is te verwaarlozen.
Als u betrouwbaarheid belangrijker vindt dan veiligheid, versleutel dan niet. Dan kunt u namelijk gereedschappen gebruiken om bestanden te herstellen die zijn verwijderd, of als het bestandssysteem crasht. Vooral als u bestandssysteem ext4 kiest, beschikt u over veel herstel-gereedschappen.
Snelheid optimaliseren
Keuze van bestandssysteem
Wat te kiezen voor de grote partitie met de systeem- en gebruikersbestanden.
- Ext4 wordt het meest gebruikt en heeft de beste gereedschappen voor het herstellen van verloren bestanden, bijvoorbeeld als die verwijderd zijn, of verloren gegaan door problemen met het bestandssysteem. Als u snelheid boven betrouwbaarheid verkiest, kunt u logboekregistratie (logging) uitschakelen.
- F2FS is geoptimaliseerd voor flash-apparaten en biedt hoge snelheid, compressie en minder slijtage. In installer/Diskdrake bereikt u deze optie in de geavanceerde modus. Mageia ondersteunt vanaf release 8 het opstarten op F2FS.
- Btrfs
- Btrfs ondersteunen subvolumes en snapshots. Ideeën vindt u hier: hier en hier: /msg00251.html hier.
- Als u Btrfs gebruikt voor /boot, klaagt GRUB over een schaars bestand, maar dat kunu negeren. mga#27117
Pakketbeheer
- In Mageia 8 kan de RPM worden ingesteld om minder schrijfbewerkingen uit te voeren. Dat mag dan goed zijn voor oude flash-apparaten die langzaam zijn bij kleine schrijfbewerkingen, maar zolang we moderne, snellere apparaten gebruiken, is de standaard traditionele modus waarschijnlijk beter, omdat de moderne apparaten volgens onze tests bewezen snel zijn bij veel schrijfbewerkingen.
- HOE? Op https://wiki.mageia.org/en/Mageia_8_Release_Notes#New_RPM schrijven we: Voeg automatische SSD-detectie en SSD-optimalisatie toe (op Linux, standaard uitgeschakeld). Ik vermoed van wel, van https://rpm.org/wiki/Releases/4.14.0.html: Voeg een configureerbare modus toe om schrijfbewerkingen te minimaliseren (ten koste van meer leesbewerkingen) om SSD's te besparen (RhBug:783480)
Programmakeuzes
- Om efficiënt te werken op een zwakke computer, selecteert u een lichtgewicht bureaublad-omgeving (desktop environment), zoals Xfce of LXDE. Er bestaan zelfs nog lichtere Mageia-desktops, zoals de slanke webbrowser Falkon. Voor het bladeren door foto's, het bijsnijden en het wijzigen van hun grootte, gebruikt u Gwenview. (Zelfs Xfce gebruikt standaard de zware programma's Firefox en Gimp)
- Als er voldoende ruimte over is op de opslag (tegenwoordig meestal geen probleem), kunt u ook uw favoriete bureaublad-omgeving en grote programma's laten installeren en deze gebruiken wanneer u op een krachtige machine werkt.
- Er bestaan hulpjes die in één oogopslag laten zien hoe ver de partities al gevuld zijn, hoeveel kracht de batterij nog heeft, enzovoorts. Meestal zijn deze monitor-hulpjes onderdeel in de desktop.
- Systeemgereedschappen voor het partitioneren, herstellen van bestanden enzovoorts. Deze kunt u ook gebruiken als hulpmiddel om andere systemen te repareren.
Bekende problemen
Blader eens door Mageia Errata en Release-opmerkingen.
- Let op de hibernation-bug: Hibernation
Om dit document te verbeteren
- Koppel optimalisatie en bestandssysteem enz. aan andere pagina's.
- Verbeter de instructie over het wisselbestand.
- F2FS-instellingen zoals compressie en andere optimalisaties...
- F2FS ondersteunt op zichzelf transparante codering. Per bestandstype, per map. Hoe kan dat worden benut?
- Hoe installeer ik alle hardware-ondersteuning in een conventionele installatie, zoals hardware-ondersteuning op officiële Live? (Op zoek naar iets eenvoudiger dan een lijst maken van live-inhoud, of zien hoe draklive2 oplost wat te installeren.)