From Mageia wiki
Jump to: navigation, search


Synopsis:
Donanım aygıtlarının özelliklerinin bilinmesi her zaman önemlidir. Donanımla ilgili yaşanan her sorunda o donanımın üreticisi, kullanılan yonga seti, modeli v.b. bilgileri, sorunun çözümünde olmazsa olmaz verilerdir. Keza sistemde kurulu bulunan bir uygulama ile karşılaşılan sorunlar da en az donanımsal sorunlar kadar sıkıntı verici olabilir. Bu makalede Mageia Linux altında donanımınız ile ilgili bilgileri nasıl edinebileceğiniz, sorunlu uygulamalar ile ilgili sorun çözümüne yönelik bilgileri nasıl alabileceğiniz anlatılmaktadır.
Warning!
Donanımınızın üzerindeki (kutusundaki) marka GNU Linux altında önemli değildir. Donanım, kullandığı yonga seti (chipset) ile algılanır ve ona göre sürücüler yüklenir.

Lütfen, donanım ile ilgili sorunlarınızda yardım ararken donanım markasını vermek yerine bu makalede gösterilen komutların çıktılarını veriniz!

Donanım Sorunları

Mageia Denetim Merkezi yoluyla donanımı tanılamak

  • Menü->Araçlar->Sistem Araçları->Bilgisayarınızı Yapılandırın yoluyla Donanım sekmesini açın ve Donanımınızı görüntüleyin ve yapılandırın kısmını seçin.

veya

  • Komut satırında kök olarak aşağıdaki komutu yazın:
$ harddrake2

Bu şekilde Mageia Donanım Aracı karşınıza gelecek ve donanım aygıtlarınızı seçerek gerekli bilgileri öğrenebilecek ve hatta donanımınızı yapılandırabileceksiniz.

Komut satırı yoluyla donanımı tanılamak

  • Bir donanım aygıtını tanılamak için kullanılan komutlar mutlaka Kök olarak çalıştırılmalıdır.
  • lspci komutu bilgisayara PCI veri yolu ile bağlı olan donanım aygıtları ile ilgili bilgileri verir. "-v" argümanı ile birlikte kullanıldığında ayrıntılı çıktıyı verir.
  • lsusb komutu bilgisayara USB veri yolu ile bağlı olan donanım aygıtları ile ilgili bilgileri verir. "-v" argümanı ile birlikte kullanıldığında ayrıntılı çıktıyı verir.
Ipucu:
Sadece Mageia Linux' ta bulunan donanım algılama aracı lspcidrake ile gerek PCI gerekse USB veriyolu ile bilgisayara bağlı donanım hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu aracı "-v" argümanı ile birlikte kullandığınızda "Üretici" ve "Aygıt" kimliklerini de çıktı olarak verir. Bu şekilde kullanımı önerilmektedir:
# lspcidrake -v

Ekran kartını tanılamak

# lspci | grep VGA

Ses kartını tanılamak

# lspci | grep -i audio

Ağ aygıtlarını tanılamak

# lspcidrake -v | grep -i network
Kablosuz ağ aygıtlarını tanılamak
# lspcidrake -v | grep -i wireless

Donanım ile ilgili sorunların aydınlatılması

Bir donanım ile ilgili sorun, genellikle sistem önyükleme sürecinde ortaya çıkar. Bu tip sorunların en çok rastlananı donanımın çalışması için gerekli sürücünün açılışta yüklenmemesidir. Sorunun nereden kaynaklandığını anlamak, yardım istenirken gerekli bilgileri karşı tarafa verebilmenizi sağlar ve sorunun aşılmasını kolaylaştırır. Bu iş için dmesg çıktıları oldukça önem arzeder. "dmesg" komutu çekirdek halka tamponunu incelemek ve denetlemek için kullanılır.

# dmesg | tail

Uygulama Sorunları

Warning!
Mageia Linux sisteminize kuracağınız yazılım ve uygulamaları mutlaka resmi veri kaynakları(depolar)ndan kurun! Bu sayede hatalara karşı denenmiş ve bilişim güvenliğinizi tehlikeye atmayacak, sistem kararlılığını bozmayacak yazılım ve uygulamalara sahip olursunuz.
Warning!
Resmi veri kaynaklarında bulamadığınız yazılım paketlerini illa ki kurmanız gerekiyorsa, güvenilir 3. şahıs veri kaynaklarından (MIB, MVT, PLF v.b.) kurulum yapın. Bu durumda bile sisteminizde sorunların ortaya çıkmayacağı garantisi verilemez.
Warning!
Kesinlikle başka dağıtımların paketlerini Mageia Linux sisteminize kurmaya çalışmayın! Bu paketler istenen sonucu verse de genellikle çok baş ağrıtan sorunlara neden olabilirler!

Mageia Linux sisteminize çeşitli yollardan yüklediğiniz yazılımlar ve uygulamalar pek çok nedenden dolayı, kurulamayabilir, çalışmayabilir, çökebilir v.b. Bu tip sorunları tanılamak için neler yapılması gerekenler özetle şunlardır:

  • Kuracağınız yazılımın bağımlı olduğu başka paketler var mıdır? Bunu denetleyin.
  • Uygulama, menüdeki başlatma simgesine tıklandığı halde başlamıyorsa uygulamayı komut satırından başlatmayı deneyin. Mesela uygulamamız abc adında bir uygulama olsun;
$ abc
abc:ERROR: Can not find shared library libxyz.so.1

Bu örnekte, abc uygulaması paylaşılmış bir kütüphane olan libxyz.so.1 dosyasını bulmadığını bildiriyor.

  • Bir uygulama bir dosyayı bulamıyorsa ya o dosyayı içeren RPM paketi sisteme kurulmamıştır ya da uygulama o dosyayı yanlış yerde arıyordur.
# urpmf libxyz.so.1
libxyz:libxyz.so.1 lib64xyz:libxyz.so.1

Urpmf komutunu kullanarak söz konusu libxyz.so.1 dosyasını sunan rpm paketini bularak depodan kurarız.

Yazar

Yazan: tarakbumba 13:40, 19 Nisan 2010 (UTC)